Коментар на Цветеслава Гълъбова и Харалан Александров

Малко преди посещението в Германия на българския президент Румен Радев, немското издание „Дойче веле излезе” със статия, озаглавена „Двете лица на Румен Радев”. В нея се говори за това, че държавният глава е прозападен навън, а проруски за вътрешна употреба. От Президентството излязоха с опровержение и искане за право на отговор. В „На Фокус” Цветеслава Гълъбова, която оглавяваше инициативния комитет на Румен Радев и социалния антрополог доц. Харалан Александров коментираха темата.

„За мен възникват няколко въпроса. Защо една публична медия с безспорен авторитет прави това нещо в навечерието на пристигането на Радев  в Германия? За толкова години не се разбра той „дългата ръка на Путин ли е в България или е „натовски генерал”. Смятам, че поведението на един държавник от неговия ранг трябва да бъде пластично. Моята лична хипотеза е, че това е свързано с проблема със Северна Македония", заяви Гълъбова.

„Няма нищо взривоопасно в пътуването на президента. Става въпрос за рутинно посещение, част от протоколната дейност на Президентството. Общество по ред исторически и културни причини под условие приема неговата прозападност. В условия на радикализация всеки лидер е принуден малко или много да поддържа двоен интерфейс”, каза Александров.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.