За това предупреждават европейските лидери

Недостигът на храна може да причини повече смърт, отколкото войната. Британският министър на транспорта предупреди, че инвазията в Украйна може да има глобални последици върху износа на пшеница и други хранителни продукти. Опасения от недостиг на храни изразиха и висши европейски политици на световния икономически форум в Давос.

Председателят на Европейската комисия обвини Русия за недостига на зърно. Тя каза, че Москва използва храната като оръжие, като конфискува пшеница и задържа кораби в териториите, които контролира.

Фон дер Лайен: Замразените руски активи да се използват за възстановяване на Украйна

„Ставаме свидетели как Русия превръща в оръжие енергийните си доставки. И това има глобални последици. За съжаление, виждаме същия модел да се появява в продоволствената сигурност”, каза Урсула фон дер Лайен.

Въшният минисът на Украйна Дмитро Кулеба пък заяви, че „руски крадци” взимат зърното на Украйна и го продават в чужбина. В Twitter той призова всички държави да отказват предложенията да купуват крадена пшеница, за да не стават съучастници в престъпленията на Русия. ООН също има опасения, заради затворените украински пристанища.

ЕС одобри oще половин милиард евро военна помощ за Украйна

„Неуспехът с отварянето на пристанищата е обявяване на война на глобалната продоволствена сигурност. Толкова е просто. Ако успеем да отворим пристанищата, това не решава проблема, но започва да създава стабилност на нестабилния пазар”, смята директорът на Световна програма по прехраната към ООН Дейвид Бийсли.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг предупреди западните държави, че не трябва да търгуват със сигурността си за сметка на икономическата печалба. „Трябва да признаем, че нашият икономически избор има последици върху сигурността ни. Свободата е по-важна от свободната търговия. Запазването на нашите ценности е по-важно от печалбата”, категоричен беше Столтенберг.

Зеленски: Путин е единственият руски представител, с когото бих се срещнал

На фона на опасенията от глобална продоволствена криза, руската офанзива в Донбас, продължава. Руските части се опитват да превземет източните градове Северодонецк и Лисичанск. Москва обаче заяви, че умишлено забавя офанзивата.

„Прекратяването на огъня и създаването на хуманитарни коридори с цел извеждането на хората от обградените населени места забавя хода на офанзивата. Ние го правим нарочно, за да избегнем жертви сред цивилното население”, обяви от своя страна руският министър на отбраната Сергей Шойгу.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски обаче категорично отрече добрите намерения на Москва. Той обвини Русия, че организира клане в Донбас и се опитва да унищожи, по думите му, всичко живо в региона.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.