Депутати поискаха оставката на председателя на парламента Никола Минчев

Вотът на недоверие срещу кабинета вече е внесен. Правителството има 7 дни, за да намери още 7 депутати на своя страна, иначе може да загуби властта.

Днешното пленарно заседание беше и тест за подкрепата към управляващите. Така, вместо с бюджета, денят на депутатите започна с изслушване на външния министър в оставка Теодора Генчовска по темата Северна Македония. То беше съпроводено с тежки скандали, обвинения и признания. Нова схватка избухна и заради парите за пътища.

А промененото съотношение на силите може да доведе до знакова смяна. Опозицията, заедно с „Има такъв народ”, поискаха председателят на парламента Никола Минчев да бъде отстранен от поста. Гласуването на това искане е утре сутринта.

ВОТ НА НЕДОВЕРИЕ: ГЕРБ започнаха консултации с другите партии

Пленарният ден започна с няколко ключови стъпки - първо, петимата отцепили се от „Има такъв народ” напуснаха местата си и се наредиха близо до БСП, вече като независими депутати. ГЕРБ-СДС пък официално внесоха вот на недоверие срещу правителството и започнаха совалки за подкрепа. „Сигурни сме че този вот на недоверие би бил успешен. Кирил Петков няма мнозинство, което да го подкрепи”, заяви Десислава Атанасова.

Мотивите за провал във финансовата и икономическата политика бяха подкрепени от ДПС и „Възраждане”.

„Да, ще подкрепим вота на недоверие с идеята, че продължаваме промяната на започналата промяна, която е необходима промяна за страната”, каза Мустафа Карадайъ.

Оценката на ПГ на ДПС за правителството на Кирил Петков е, че то е „най-лошото от началото на демократичните промени в България”.

„Откакто е избрано това правителство, то трябва да подаде оставка и да си ходи”, посочи Петър Петров.

Внесоха искане за оставката на председателя на НС

Така дотук - гласовете срещу правителството станаха 106. Това отрежда ключова роля на 20-те депутати на „Има такъв народ”, които също влязоха на консултации с ГЕРБ.

„Ние излязохме от това правителство, излязохме и от коалицията. Нямаме никакви основания да подкрепяме този вреден кабинет”, категоричен беше Тошко Йорданов.

Ако и „Има такъв народ” гласуват срещу кабинета, може да получи мнозинство от 126 депутати - достатъчно, за да падне правителството. Изненадващо в парламента дойде и премиерът Кирил Петков.

Партии от вече тройната коалиция смятат, че вотът на недоверие няма да мине. „Съдбата на България след този вот е една единствена - или да не успее този вот и правителството да продължи да функционира, или да се отиде на предсрочни избори”, заяви Георги Свиленски.

„Ако този вот успее, никой няма отговор на въпроса какво идва след това. Има всякакви лични вендети, които се разиграват”, коментира Христо Иванов.

Още в началото на деня обаче, ясно пролича промяната в силите на Народното събрание. Опозицията поиска заседанието да започне с изслушване на външния министър Теодора Генчовска по темата Северна Македония, а не с бюджета и при гласуването успя да спечели тази първа битка - със 116 гласа „за” срещу 108 гласа „против”.

Часове след този успех, опозицията навлезе в ключова фаза от схватката и поиска оставката на председателя на парламента Никола Минчев заради процедурни спорове по воденето.

„Мислите ли, че едни такива действия няма да ви костват поста като председател на този парламент? Спазете закона, искаме да ви предпазим, за да не ставате за смях”, каза Балабанов.

„Вие ако смятаме, че освобождаването на поста особено много ме притеснява”, каза Минчев.

„Дребни хитрувания не отиват на тази висока длъжност - председател на НС", коментира Карадайъ.

Тестът дали управляващите имат силата да удържат една от най-ключовите си позиции, ще се случи още утре.

От „Продължаваме Промяната” застанаха твърдо зад Минчев. С декларация посочиха, че нова коалиция иска да отстрани председателя на НС и ако тази коалиция има мнозинство, то тогава този парламент е изчерпан от съдържание.

СЪДБАТА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО: Има ли риск за кабинета след внесения вот на недоверие (ОБЗОР)

Междувременно, министърът в оставка Радостин Василев се срещна с отцепилите се депутати, обсъдиха и предстоящия вот на недоверие „Не мога да гадая, има голяма вероятност да успее и също толкова голяма да не успее”, посочи Василев.

А за „Продължаваме Промяната” вече текат 7-те дни, в които трябва да намерят поне още 7 съмишленици в редиците на опозиционните партии, ако искат да останат на власт. „В момента, както знаете, сме отворени за разговори. Разговаряме с всички, които се интересуват от това България да не изпада в поредна криза”, каза Андрей Гюров.

В кулоарите на парламента екип на NOVA срещна и депутатката от плевен Христинка Иванова, която стана популярна покрай разцепването на „Има такъв народ”, но отказа да говори с медиите.

Утре се очаква да бъде силен тест за това дали управляващите могат да мобилизират нужната им подкрепа. При гласуването ще стане ясно, дали ще успеят да опазят една от ключовите си фигури на политическата дъска - председателят Никола Минчев. В момента гласовете на опозицията плюс тези на „Има такъв народ” са 126, което е мнозинство.

Този момент ще е ключов по пътя към опазване на властта, защото, след като вотът на недоверие беше внесен официално в парламента, тече седемдневния срок, в който депутатите трябва да го подложат на дебат и 24 часа по-късно - да го гласуват, т.е. седем дни, в които трябва да бъдат намерени още 7 депутати в подкрепа на властта.

ВСИЧКО ЗА КРИЗАТА В КОАЛИЦИЯТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.