От ИТН настояха за закрито заседание, но бившите им партньори от ПП настояха изслушването да е открито

Опозицията успя да промени дневния ред на парламента днес въпреки съпротивата на управляващите. Темата „Северна Македония” измести актуализацията на бюджета.

Външният министър в оставка Теодора Генчовска беше извикана на изслушване. А първият скандал избухна за това закрито или открито да е заседанието. След това се заредиха признания, обвинения и твърдения за национално предателство.

Изслушването на външния министър Теодора Генчовска се превърна в почти едночасов скандал между народните представители. От „Има такъв народ” настояха за закрито заседание, но бившите им партньори от „Продължаваме Промяната” настояха изслушването да е открито. В крайна сметка това попречи на външния министър в оставка да цитира секретни документи, което предизвика бурни реакции в зала. Генчовска беше прекъсвана няколко пъти. Все пак от думите й стана ясно, че премиерът Кирил Петков обещал на еврокомисаря по разширяването Оливър Вархей да вдигне ветото за Северна Македония. Но и призна - премиерът не е взимал решение за Северна Македония, които да противоречат на общата политика.

Генчовска: Никъде не казвам, че премиерът е вземал решения, различни от познатите документи за РСМ

Изслушването на Теодора Генчовска разпали страстите в парламента. Извънредната точка в дневния ред доведе до смут – открито или закрито е заседанието.

„В момента мнозинството се опитва да затъмни публичното и медийно внимание, така че никой в България да не разбере какво и какви договорки е правил Кирил Петков”, заяви Десислава Атанасова.

Споровете продължиха и в пленарната зала.

„Без хитрувания да вървим по реда на нещата”, призова Мустафа Карадайъ.

„Няма никакъв смисъл да правите този цирк и да се опитва мнозинството да прикрива факти, които така или иначе обществото ще ги научи”, каза Радомир Чолаков от ГЕРБ.

„На някои в тази зала Македония им е по-важна от България”, заяви Явор Божанков от БСП.

„Националното предателство е вече факт, трябва да го докажем на закрито заседание”, заяви Станислав Балабанов от „Има такъв народ”.

„Това, което се случи днес, е един евтин спектакъл, това е един сценарии”, заяви Андрей Гюров от „Продължаваме Промяната”.

От думите на външния министър в оставка стана ясно, че още през април външнополитическия съветник на премиера Весела Чернева е изпратила предложение за ревизиране на позицията на България. В него липсвала позицията ни за езика и външно министерство отхвърлили този документ. Последва въпрос от „Демократична България”.

„Как сте съгласували вашите действия с премиера, как сте ги съгласувала с лидера на политическата формация, която ви е излъчила?”, попита Христо Иванов.

„Аз никъде не казвам, че премиерът е проявил и е взел решения, които са различни, никъде не съм споменала неговото име, защото заседанието е открито”, заяви Теодора Генчовска.  

В отговор към „Възраждане”, Генчовска заяви, че премиерът е обещал комисаря по разширяването да вдигне ветото до края на юни.

Петков: Всяко решение за РСМ отива в ръцете на депутатите

„На срещата присъствахме почти 7-8 души от екипа на външно и както винаги на всички срещи се изготвя паметна бележка. Тя е открита и потвърждава точно това, което вие поставихте във вашия въпрос – ДА”, заяви Генчовска.

Успоредно с изслушването на външния министър дойде и новина от кабинета.

„Всяко едно предложение, което се разграничава от рамковата позиция, да бъде изпращано в НС”, каза Кирил Петков по време на МС.

„Това е нарушение”, заяви Екатерина Захариева в НС.

След изслушването с пост в социалните мрежи, лидерът на ИТН Слави Трифонов обвини премиера Кирил Петков в национално предателство. И заключи, че днес е станало ясно, защо неговата партия се оттегли от коалицията.

ВСИЧКО ЗА КРИЗАТА В КОАЛИЦИЯТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.