По думите на Кремъл решението на Вилнюс е незаконно

Кремъл окачестви днес като "безпрецедентно" решението на Литва да забрани транзитния превоз на някои стоки до руската Калининградска област и заплаши с ответни мерки, предаде Ройтерс.

Литовските власти забраниха транзита през своя територия на стоки, обхванати от санкциите на ЕС срещу Русия, сред които въглища, метали, строителни материали и модерни технологии. Единственият път по суша от Русия до полуексклава Калининград на Балтийско море е през Литва.

Девет европейски държави призоваха НАТО да укрепи източния си фланг

"Това решение е безпрецедентно. Това нарушава всичко", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. По думите му решението на Вилнюс е незаконно, а "ситуацията е повече от сериозна" и Москва ще трябва да направи задълбочен анализ, за да подготви отговора на Русия.

Губернаторът на Калининградската област (бивша Източна Прусия) каза, че забраната на литовските власти ще засегне половината от всички стоки, пристигащи от Русия чрез железниците.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БТА