Коментар на Велислава Попова, Асен Григоров, Георги Куртев, Димитър Аврамов, Димитър Ганев, Милен Керемедчиев, Мирослав Севлиевски, Росен Йорданов

Парламентът гласува внесения от опозицията вот на недоверие срещу правителството. Вчера дебатите в пленарната зала продължиха 8 часа. Какви са възможните сценарий и нагласи преди него и какво можем да очакваме – по тези теми коментираха Коментар Велислава Попова, Асен Григоров, Георги Куртев, Димитър Аврамов, Димитър Ганев, Милен Керемедчиев, Мирослав Севлиевски, Росен Йорданов.

„Много е трудно да се правят прогнози за това какво ще се случи при гласуването на вота на недоверие. Все още се смята, че има някаква вероятност правителството да оцелее, на каква цена ще видим”, каза главният редактор на „Дневник”Велислава Попова.

„Това, което виждаме днес през целия ден, е продължаващата демонстрация на - някои го наричат новото мнозинство, аз не смятам че то е такова – това са 4 партии, които имат други връзки зад самите политически лица. Затова те са обединени от други интереси и демонстрират, че могат да направят каквото искат спрямо управляващата коалиция”, добави тя.

„За първи път от над 30 години България е независима в доставките на газ. Държавата се опита да хване някакъв контрол върху сектори, които не са управлявани добре. Същите тези хора, които успяха да доизбутат нещо и в този момент, в който страната е в добра ситуация и имаме да направим някакви много прости неща – малко енергийно реформи и реформи в други сектори– всичко се разпада. Най-странното е, че няма политически център, който да излезе с разумна заявка”, посочи политологът Димитър Аврамов.

Според бившия зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев  настоящото управление е започнало работа с „голяма степен на очаквания, голяма част от които основателни”. „След това започна една много рязка ерозия, но това, което в момента се случва, е много по-опасно от това дали ще остане или не, защото България има невероятния шанс за първи път в своята история да спечели на арената на дипломацията”, добави той.

„Преди всичко трябва да имаме предвид, че в момента всички парламентарни групи, които са се обединили около това да гласуват за вота на недоверие до последния човек по простата причина, че буквално в последния момент може един-двама да ги няма или да са болни, а според Конституцията вотът на недоверие може да мине, ако гласуват повече от половината от всички народни представители”, каза социологът Димитър Ганев.

„От това дали ще го има точно това правителство, дали утре ще го има и дали ще има избори влязохме в темата Северна Македония”, отбеляза бившият министър на енергетиката Мирослав Севлиевски.

„Това е нещо, което е в българската политика в последните 150 години. Имало е много сълзи, радост, смърт и скръб. Сегашните политици трябва да направят голямата крачка и да сложим край на това тупкате на топката, така че нашите деца и тези в Македония да живеят заедно”, добави той.

Журналистът Асен Григоров също беше категоричен, че трябва да се намери решение за Северна Македония.

„Не знам кое е най-доброто – правителството да остане или да падне. Май и двете неща не са много добри”, коментира журналистът Георги Куртев.

И добави: „От самото начало тази коалиция е доста странна сама по себе си. Тя не желае да изгражда мостове, а политиката е именно това”.

„Трябва да се постъпва държавнически и е факт, че каквото и да си говорим, днес от централата на ГЕРБ се чу такава позиция. Не е важно кой го казва, въпросът е какво е казано – това е. Имаме уникален шанс да решим въпроса с РСМ и това е важен исторически момент”, смята криминалният психолог Росен Йорданов.

По-късно Асен Генов, Димитър Аврамов, Мирослав Севлиевски и Росен Йорданов коментираха и какви са възможните сценарии след успешния вот на недоверие, който свали правителството.

Целите разговори гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА КРИЗАТА В УПРАВЛЕНИЕТО ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

 

Редактор: Росана Манева