Той не зачеркна депутатите от ИТН при нови разговори за правителство

След вота на недоверие вторият човек в правителството вицепремиерът Асен Василев обяви в интервю пред „Дневник”, че бъдещ кабинет зависи от свободните хора в парламента.

"Кирил Петков е най-вероятната номинация за премиер", каза  вицепремиерът и министър на финансите. Той добави:

"По Конституция сме длъжни да вземем мандата и ще го вземем. Дали ще успеем да сформираме кабинет, честно казано зависи от това дали ще се намерят 121 човека в този парламент, които да застанат страната на гражданите, а не на мафията. Имайки предвид вота вчера, липсват трима или четирима."

Василев: Със сигурност Петков ще е премиер в бъдещ кабинет на ПП

И макар за следващ кабинет с мандата на „Продължаваме промяната” да се спрягат няколко имена на премиер, за Асен Василев е малко вероятно да е различен от Кирил Петков.

На въпрос дали допуска, че това може да не е Петков, Василев отговори: "Допускам, но силно се съмнявам. Нека не спекулираме, има много възможно кандидатури в т.ч. и на Минчев."

Василев не зачеркна депутатите от ИТН при нови разговори за правителство в рамките на 47-ото Народно събрание.

"Даже в тяхната ПГ има хора, които искат да се борят срещу модела „Борисов”, искат да се борят срещу това задкулисие, тоест там вътре не е хомогенно. И въпросът се сведе до това до колко тези хора могат да бъдат свободни, имат смелостта да действат самостоятелно и доколко те изпълняват команди, дадени от Слави и Тошко."

И отново каза, че разривът с ИТН настъпил заради антикорупционната политика на кабинета.

"Имаше много забавяне от ИТН да не се концентрира много власт, да не се създават бухалки, всякакви аргументи бяха изтъкване, така че да се забави процесът на съгласуване и съответно приемането на тези закони."

Вицепремиерът оцени високо офертата „Макрон” за вдигането на ветото на Северна Македония за  Европейския съюз: "За първи път Европа приема българска позиция. Българска позиция става европейска. Дали това е най-доброто, дали това е най-лошото – тук вече идва политическата оценка на свършеното от дипломатите и оценката на гражданите."

А по повод отношенията на правителството с президента Румен Радев, Василев ги нарече институционални.

ВСИЧКО ЗА КРИЗАТА В УПРАВЛЕНИЕТО ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.