По думите му е възможно да се предложи вариант на правителство на малцинството

"Настроенията Слави Трифонов се менят постоянно. Този човек е сам, самотен, болен и не живее с дебатите, не участва в дискусиите. Самоизолиран е, в своя собствена среда. Това е единствената причина да падне правителството. При обсъжданията стана ясно, че аргументи срещу правителството, свързани с негов провал, няма". Това заяви вицепремиерът и министър на околната среда Борислав Сандов за "Офанзива".

По думите му именно управлението на ГЕРБ не е обяснило защо е наложено вето на РСМ. "Френското предложение е историческо постижение на българската дипломация, най-накрая успяхме да обясни, че тези проблеми са между РСМ и европейските права. Топката вече е в тяхното поле, ние вече не сме в позиция на "сърдещи се", отбеляза той.

Борислав Сандов оглавява Централния епизоотичен съвет

Според него е невъзможно да има евроатлантическа коалиция начело на България. "Дали ще има правителство с нов мандат изцяло зависи от групата на ИТН. Няма нещо, което да се е променило да е създало нова реалност за вижданията ни за управление на България. Няма нужда от драстична промяна в политиката на ПП", смята Сандов.

Вицепремиерът призна, че все още не са водени разговори за ново разпределение на министерствата при евентуален опит за ново правителство. "Нов премиер няма да промени нещата драстично. Петков се придържаше към принципите на коалиционното споразумение. Не бих се включил в ново управление с други принципи. Доволен съм всички министри, с Караджов сме имали доста спорове. Възможно е да се предложи вариант на правителство на малцинството", коментира той. И уточни, че при получаване на трети мандат, ДБ ще обсъди възможностите. 

"При нови избори вероятно няма да излъчи стабилно правителство и ще се наложи да има нови избори.", прогнозира министърът. И разкри, че МОСВ е в много по-добро състояние сега, отколкото когато го е поел. "Преодолели сме условията за 7 наказателни процедури. Начертали сме план за сваляне на още 6. Следващата година може да приключат и останалите. Приели сме закони за защитените територии", подчерта Сандов. 

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.