В понеделник кабинетът „Петков” подаде оставка

В понеделник държавният глава Румен Радев започна консултации с представители на парламентарните групи от 47-ото Народно събрание за връчване на мандат за съставяне на ново правителство в рамките на настоящия парламент. Те ще се проведат в президентската институция.

Кабинетът „Петков” подаде оставка

Вижте графика за провеждането на консултации: 

На 27 юни, понеделник, държавният глава ще приеме:

От 13.00 часа – представители на парламентарната група на "Продължаваме Промяната";

От 14.15  часа – представители на парламентарната група на ГЕРБ-СДС;

От 15.30 часа – представители на парламентарната група на „Движение за права и свободи“;

От 16.45 часа – представители на парламентарната група "БСП за България".

На 28 юни, вторник, ще се проведат консултации:

От 9.00  часа – с представители на парламентарната група на "Има такъв народ";

От 10.15 часа – с представители на парламентарната група на „Демократична България“;

От 11.30 часа  – с представители на парламентарната група на ПП "Възраждане".

Сабрутев: Нашият премиер се казва Кирил Петков, не планираме смяна на подхода

А на старта на тежката политическа седмица – пред трите партии в управлението стои въпросът ще съберат ли 121 депутати за нов кабинет в рамките на този парламент.

От партията-мандатоносител „Продължаваме Промяната” са категорични – условието на „Има такъв народ" да се върнат в коалицията при премиер, различен от Кирил Петков, е неприемливо.

Ако мнозинство все пак не се сформира, „Демократична България" и „Продължаваме Промяната" все още не са стигнали до решение – дали да се явят заедно на евентуални избори.

Първият мандат от политическата рулетка отива при „Продължаваме Промяната”. От там са категорични, че условието на „Има такъв народ” да се върнат в коалицията, но при премиер, различен от Кирил Петков, е неприемливо за тях. „Няма основание за смяна нито на премиера, нито на финансовия министър. Г-н Йорданов го прави, защото знае, че ако отиде на избори, партията му няма да влезе”, заяви депутатът от „Продължаваме Промяната” Венко Сабрутев.

Румен Гечев: Преговорите с „Газпром” няма да са условие на БСП за съставяне на нов кабинет

От „Демократична България” също смятат, че не е нужно да се стига до нови избори. Но добавиха, че е решение на мандатоносителя да избере състав на потенциален кабинет.

„Самият Кирил Петков няколко пъти каза, че ако въпросът е да се състави кабинет без той да е премиер, той е готов на такава отстъпка. И Асен Василев става, и други хора има в „Продължаваме Промяната”, които имат качествата да бъдат премиер”, каза съпредседателят на „Демократична България” ген. Атанас Атанасов.

От БСП обясниха, че възобновяването на преговорите с „Газпром” няма да бъде условие за подкрепа към ново правителство.

„Ние от БСП считаме, че за България в тези условия е по-добре да се направи опит да се формира правителство, но все пак в рамките на някакви принципи и граници”, коментира проф. Румен Гечев.

Атанасов: Трябва да се направят усилия за правителство в това НС

От „Продължаваме Промяната” и „Демократична България” коментираха и възможността да се явят заедно на евентуалните предсрочни избори, ако не се постигне мнозинство.

„Ние от „Демократична България” предложихме на „Продължаваме промяната” още миналия път да се явим заедно - това не беше прието. Миналия ден, когато бяха протестите на площада, всички това ни казваха: „Явете се заедно”, но ние трябва да направим проучване, за да не се получи ситуация, в която 1+1 да стане едно и половина”, посочи Атанасов.

„Не сме водили такъв разговор. Най-вероятно стои като сценарий на масата, но в момента първи приоритет ни е да усвоим мандата, който ще получим днес”, заяви Венко Сабрутев.

И трите партии се надяват новият кабинет да се сформира в рамките на този парламент.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.