Препаратът може да се постави най-малко 4 месеца след първия бустер

Изключително нисък интерес в Бургас към втората бустерна  доза на ваксината срещу COVID-19. Това е породено и от препоръките на лекарите втора бустерна доза да се поставя на определени групи, по препоръка на лекар.

В града разкритите пунктове за поставяне на втора бустерна доза са 6, в Регионалната здравна инспекция и големите болнични заведения.

Втората бустерна доза от ваксините се препоръчва на лица над 18 г. Препаратът може да се постави най-малко 4 месеца след първия бустер.

Мила живее и работи от години в Австрия. Днес в кабинета на Медицински център „Св. Николай Чудотворец” в Бургас е единствената, която постави втората си бустерна доза.

„На мен най-малкото ми го изисква и работата .Аз съм в медицинския сектор, така че влизайки в клиники, в болници, не мога да вляза, ако нямам валидна ваксина, както и PCR тест в много от случаите. Като цяло доскоро навсякъде – във фитнеси, ресторанти, заведения, влизането в държавата, беше само с валидна ваксина и PCR тест”, обясни Мила Вахчева.  

Специалистите не очакват голям интерес към ваксинацията.  

„Специално за втората бустерна доза или четвъртата, ние не очакваме голям интерес. И аз бих казал - няма силни медицински причина тя да е масова. Тя все пак е предназначена за хора, които дали поради медицинското състояние, дали по професионални или други причини, са под висок риск”, заяви д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

Ваксинацията се извършва с РНК- препаратите, които се използваха и при поставянето на първата бустерна доза. За да се не унищожава препарат, медиците са готови са поставят ваксини и в извънработно време

„В момента, когато поддържаме екип на работа, ако се появи дори в извънработно време желаещ, ще му се постави ваксина. Вече в краен случай, нали когато изтече срокът, трябва да се унищожи”, заяви д-р Нигохос Топузян, управител МЦ „Св. Николай Чудотворец”.

В този кабинет от началото на ваксинацията у нас са минали почти 12 хиляди души. От април, когато паднаха ограничителните мерки, до днес пожелалите да си сложат ваксина са едва 200 души.

„Това, което аз се надявам да видя, е производителите, фирмите да направят ъпдейтвана ваксина. Такава, която включва нови варианти. Така че имунитета, който се получава, да е много ефективен, много добър или напрегнат, както ние казваме, и тогава да се прави по-масова ваксинация”, заяви д-р Кунчев.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.