Той заяви това след края на разговорите с „Възраждане"

Приключиха консултациите при президента Румен Радев за съставяне на ново правителство. Конституционната процедура беше стартирана вчера, веднага след като Кирил Петков подаде официално оставка. В понеделник държавният глава разговаря с ГЕРБ-СДС и ДПС, а от „Продължаваме Промяната" и БСП не се явиха с мотив, че в момента се обсъжда бюджета в Народното събрание. Днес на консултации се явиха от „Има такъв народ”, „Демократична България” и „Възраждане”.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

От „Продължаваме Промяната” съобщиха, че от партията започват преговори за нов кабинет и обявиха, че ще бъдат проведени консултации с ДБ и БСП, както и с независимите народни представители. 

След края на последната консултация „Дондуков" 2 Радев заяви, че предстои да връчи мандат за съставяне на кабинет в рамките на този парламент на първата политическа сила. Държавният глава не уточни в кой ден ще се случи това.

Той подчерта, че очаква отговорно отношение от страна на ИТН при преговорите за съставяне на кабинет, а те от своя страна заявиха, че са готови да подкрепят правителство, но не на всяка цена.

ПП започва преговори за нов кабинет, обяви с кого сяда на масата

„Както се уверихте и вие, толерантността в българската политика е много кратка, затова трябва да бъдем взискателни. Не мога да не отбележа вашата последователна позиция при отстояването на националния интерес по отношение на Република Северна Македония. Затова очаквам и вашето отговорно отношение при преговорите за съставяне на ново правителство”, каза Радев.

„Ние помним достатъчно добре, за да можем да правим сравнения с представители на Президентството преди и сега, особено когато преди нямаше такива кризи. Вашата роля в момента е изключително важна и е прекрасно, че Вие го осъзнавате ясно и не се криете зад някой друг за тази отговорност. По-добре избори и консултации и политически разговори, отколкото да ги наричат политическа стабилност – управление на ГЕРБ 9 години безметежно. Все пак си мисля, че това е по-демократичният процес от това, което преживяхме”, заяви Тошко Йорданов.

„Не се ли нагледахте, колеги, от толкова години насам, как, когато лидер на една партия е министър-председател - ако сгафи и направи някоя глупост, както почти всички са правили – и Костов, и Виденов, и Борисов, и човекът от Канада - последствията са за цялото правителство и целия парламент”, каза още той.

ДБ при президента: Предсрочните избори няма да бъдат панацея

При консултациите с „Демократична България” Румен Радев постави акцент върху съдебната реформа, а Христо Иванов изтъкна, че е много важно да се положат всички усилия за това с първия мандат да бъде направен нов опит за излъчване на правителство.

„При връчването на мандата на ПП аз предупредих, че ако не се предприемат значителни съдебни реформи, в първите 100 дни статуквото ще потърси реванш. Голямата тема според вас е има ли потенциал това Народно събрание да формира ново управленско мнозинство”, отбеляза президентът.

ИТН поиска Радев да разсекрети стенограмата от КСНС за Северна Македония

„Мисля, че след толкова предсрочни избори е ясно, че това не може да бъде панацея. Продължавам да съм скептичен, че нов вот ще ни даде магическо решение на проблемите. За нас кризата има още един аспект и това е кризата на политическата класа, в която всичко е твърде лично”, коментира Христо Иванов. И добави: „От наша гледна точка е много важно да се направи опит с първия мандат, защото независимо от всичко, което се случи, или не се случи през тези 6 месеца, първият е този, който продължава толкова скоро след изборите да е най-натоварен с очакването за отварянето на нова страница в българския политически процес. Важно е да се продължи с фокуса върху съдебната реформа”.

„Възраждане” към Радев: Предсрочните избори са най-бързият начин за преодоляване на кризата

Според „Възраждане” единственият изход от кризата са нови избори.

„Този парламент е напълно изчерпан. Не бихме могли да имаме каквито и да е разговори с която и да е политическа сила, Особено пък след гласуването за Северна Македония, където ясно, за пореден път, се очертаха не червени линии, а буквално разломни камиони между нас и всички останали в парламента”, посочи Костадин Костадинов.

„Най-доброто е да идем на нови избораи. Ако вие прецените да дадете третия мандат на „Възраждане”, ние ще го върнем веднага, именно с оглед на това, че не бива да се губи време. Трябва да има ново правителство преди началото на зимата”, добави той.

ВСИЧКО ЗА КРИЗАТА В УПРАВЛЕНИЕТО ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.