Според него твърде много пъти сме били свидетели на агресивна чужда намеса в българската политика и икономика

България гони 70 руски дипломати. Новината обяви вчера премиерът в оставка Кирил Петков. Темата за „Здравей, България” коментира евродепутатът Радан Кънев.

„Всяка държава, на база на работата на службите си, е в правото и задължението си да отстранява чужди граждани, които подозира в действия срещу нея. Когато тези хора са дипломати и се ползват със съответния имунитет, срещу тях не може да има съдебно преследване и те просто се отстраняват от държавата”, обясни той.

България гони 70 руски дипломати

Според него твърде много пъти сме били свидетели на агресивна чужда намеса в българската политика и икономика.

„Този тип мерки срещу чуждестранен шпионаж - защото изгонването на дипломати в такава бройка е мярка срещу чуждестранен шпионаж, се взимат на база на непублична, дипломатическа и най-вече информация от службите. Няма как тя да бъде публична. Това са хора с имунитет и именно затова се предприема такава мярка, а не се води публичен процес, например”, каза Кънев.

Относно коментара на Корнелия Нинова, че е против изгонването на руските дипломати и дали това би довело до оттегляне от опитите за съставяне на правителство, евродепутатът коментира: „Не може чуждият шпионаж да бъде фактор в нашия политически живот и се надявам, че Нинова го разбира чудесно. Иначе би било тревожен знак”.

Русия ще отговори на решението на България да изгони 70 руски дипломати

Запитан какви са вариантите за изход от политическата криза в момента, той отговори: „Перспектива за това в близкото бъдеще нямаме. За да не затънем в много по-дълбока политическа криза и евентуално - в институционален разпад, ние трябва да избегнем предсрочните избори”.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.