„Хрумнало му е, докато пътуваше във влака за Украйна, когато ходеха в Киев”, каза още той

„Истината е, че това е лично решение на Кирил Петков и то му е хрумнало, докато пътуваше във влака за Украйна, когато ходеха в Киев”. Това заяви председателят на ПГ на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов относно новината, която беше съобщена вчера от премиера в оставка, че България гони 70 руски дипломати.

„Това, че трябва да се изгонят 70 човека от руското посолство е хрумка на Кирил Петков. Споделил го е по време на пътуването с тези, които са били там. От нашите хора беше Станислав Балабанов”, добави той.

България гони 70 руски дипломати

По думите му тогава са се провели разговори и от МВнР са обяснили на премиера, че има определени правила и стъпки за това.

Запитан дали това означава, че Теодора Генчовска е против това решение, Йорданов отговори: „Най-добре е тя да го каже, но знам, че Генчовска не смяташе, че това е правилна стъпка, защото си има определени правила. Това не е детската игра и да се разсърдим на някой”.

И добави: „Както знаете, ние нямаме 70 дипломати в Русия. Ако те решат да играят реципрочно, трябва да изгонят всички и ние да останем без дипломатическо представителство там, което отива на скъсване на дипломатически отношения. Подобно нещо дори във война не се прави”

Според него е логично, ако има руски дипломати, които изпълняват шпионска дейност и ако бъдат разкрити, то те да бъдат отзовани. „Избягвам да казвам дали съм против или не, защото не съм вътре в системата. Казвам само, че не се прави токова рязко и изпитвам съмнения дали всички са шпиони, защото бройката му е хрумнала в главата преди 4 месеца и не е въз основа на службите. Не знам друга държава да си е позволила такова нещо”, добави председателят на ПГ на „Има такъв народ“.

„От много време разправяме, че ние ще напуснем тази коалиция, ако продължават да се държат по този начин по отношение на Северна Македония. В крайна сметка всичко, за което предупреждавахме, се случи. В края на юни падна ветото и то с условия, различни от позицията на България от преди това”, коментира още Тошко Йорданов.

Русия ще отговори на решението на България да изгони 70 руски дипломати

„БСП, които са изключително флексабилни, също обявиха, че са с червена линия по тази тема. После стана розова, бледорозова, сега изчезна. Логично би било те също да излязат от коалицията”, добави той.

Той беше категоричен, че политиците трябва да бъдат последователни и да си държат на думата. „Не сме отишли там, за да умрем като депутати. Има много такива в парламента. Ние не сме от тях. Ние сме обявили някакви позиции, спазваме си ги и нормалното е всички да постъпват така, а не 4 месеца да се обръщат на друга посока”, смята Йорданов.

„Ако влезем в новия парламент, а аз съм сигурен, че ще, ние пак няма да направим правителство с ГЕРБ и ДПС. Според социологията в момента дори да е вярна, на тях пак ще им бъде трудно да си намерят партньор за съставяне на правителство. Даже не съм сигурен, че ДПС ще искат да са с ГЕРБ. Тогава или ще се състави правителство от останалите партии или е възможно да има нови избори", каза председателят на ПГ на „Има такъв народ“.

Йорданов е на мнение, че Кирил Петков се държи като Бойко Борисов като манталитет. „Той взима еднолични решения, включително и за руските дипломати”, коментира той.

На въпрос дали от ИТН очакват третият мандат да бъде връчен на тях и ако да – какво следва, Тошко Йорданов отговори: „Нищо не очакваме, защото решението е на президента. Приемаме, че ще се стигне до третия мандат. Която и да е от тези партии – БСП, ДПС, ние и ДБ и „Възраждане”, вероятно ще се опита да състави правителство. ПП също ще опитат, дали ще успеят, ще видим. ГЕРБ няма да се опитат, неприемливо е да се даде мандат на „Възраждане”. Ние, ако се стигне до там, вероятно ще предложим някакво решение”.  

Попитан дали биха предложили Орлин Алексиев за част от експертен кабинет, той заяви, че досега не са го предлагали, че да го направят сега.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.