В състезанието участват 12-те най-добрите инсталатори в целия свят

Български успех в едно доста необичайно състезание, набиращо все по-голяма популярност у нас и в световен мащаб. За трети пореден път 29-годишният Иван Тенчев стана световен шампион в дисциплината „Фолиране на коли” - поставяне на цветно или предпазно фолио върху автомобил. 

„При едно такова състезание наистина няма лесно, да работиш под напрежение, за малко време, да бъдеш притискан от колеги, за гърба ти да стоят не малък брой хора, които те гледат в ръцете и очакват да сгрешиш. Всичкото това си оказва влияние и оказва напрежение и съм повече от щастлив, че за пореден път успяхме да вдигнем българското знаме на най-високата стълбичка”, разказва варненецът.

В състезанието участват 12-те най-добрите инсталатори в целия свят, класирали се чрез събрани точки в ранглистата от локални първенства.

„Състезанието премина в два дни, първия ден имахме 3 рунда и от тези 3 рунда останахме 6 човека за следващия ден - полуфинал и финал. Имахме да облепяме предна броня на автомобил за 45 мин., което е изключително малко време. Наистина нивото тази година беше изключително високо. И на финала вече имахме за час и 10 мин. да облепим, цяла страница на автомобил; от задния калник до предния, включително дръжки, огледала и всичко, което може да се сетите, което има по един автомобил. Но успях точно до последната секунда да завърша всичко, което мисля, че беше едно от най-важните неща с качеството на работа и това да успеем да победим”, разказва Иван.

А оценяването обхваща всички дейности по автомобила и извън него. „Оценяват абсолютно всичко, от това как си подготвяш автомобила за лепене, колко чисто работиш, дали около теб е разхвърляно, дали има остатъци от фолио, инструменти и всичкото това нещо се гледа. Имаме специално спонсорски лога, където трябва да бъдат позиционирани на точни места. Имаме бързина, качество на работа имаме завършеци, ръбчета, когато го погледнеш да не изглежда като фолио, а да си зададеш въпроса „ Боя ли е, фолио ли е?” и всичко това се калкулира в крайните точки”.

Иван открива своя талант в тази професия, случайно. „Един ден си взех гараж под наем, реших да си правя нещо в него през почивните дни и от шега на шега, стана работата с това да облепям автомобили, да затъмнявам стъкла и така вече 12 години”.

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.