Партията ще проведе преговори с БСП в четвъртък

В четвъртък на преговори с БСП отиват от „Демократична България”. Това ще бъдат интересни според анализаторите разговори заради трудното решение, което десницата трябва да вземе за евентуална подкрепа на кабинет с мандат на левицата.

От ДБ още не са взели окончателно решени за това – възможна ли е подкрепа за мандата на БСП. Христо Иванов заяви, че по време на преговорите трябва да се покаже политическа неутралност в името на това – в рамките на този парламент да се състави кабинет и страната да не бъде тласкана към нови избори. В пленарна зала се стигна и до скандал заради условието на ПП Бойко Рашков да бъде избран за шеф на КПКОНПИ. Обвиненията се чуха между БСП и ГЕРБ.

Ден преди да седнат на масата за преговори с БСП, от „Демократична България” признаха. „Има проблем. Мандатоносителят трябва да избира да съставя правителство, което да е колективно усилие, или да си прави кампания”, заяви Христо Иванов.

Но оставиха шанс за подкрепа при - цитирам - неутрален трети мандат, за основа на който да послужи изготвената програма при първия мандат. „Нашите очаквания са да се разглежда третият мандат като общ мандат, който да е втори опит на първи мандат на ПП”, подчерта съпредседателят на ДБ.

Името на Асен Василев като възможна номинация за премиер беше обявено от депутати на „Продължаваме промяната” още в първите часове на деня.

„Към момента парламентарната група се е обединила около името на Асен Василев”, категоричен е Радослав Рибарски от ПП.

Евентуалната номинация е приемлива за ДБ.  „Ние нямаме проблем с такова предложение, защото още на етапа на мандат 1 сме го подкрепяли”, посочи Иванов.   А преди самите те да седнат на масата за преговори с БСП, от „Демократична България” поставиха друг фокус. „Очевидно е че основният проблем е в отношенията между ИТН и ПП. Мандатоносителят трябва да намери начин да се спогоди”, заяви Христо Иванов.

„Поставени разговорите въз основа на програмата, която изготвихме, ако бъдат приети – мисля, че няма място за сръдни”, заяви и Рибарски от ПП.

От ПП препотвърдиха условието Бойко Рашков да оглави антикорупционната комисия. „Ние считаме Рашков че е идеален за справяне с тази материя антикорупция”, категоричен е Рибарски.

„Да, гледаме на него като на нещо, което има смисъл”, подчерта и Христо Иванов.

Третият мандат доведе и до скандал в пленарната зала. Опозицията акцентира върху името на Бойко Рашков.

„И ако се поддадете на този политически рекет и ако, за да запазите за няколко месеца позициите си в няколко министерства, се съгласите с това назначение, вие ще обявите директна война. Не само на нас”, обяви Десислава Атанасова от ГЕРБ.

„Колеги, самозабравили сте се. Самозабравили сте се. Само преди седмица мандатът беше във вас. Защо го върнахте? Когато искате да правите правителство, да ви отговоря на глупостите”, заяви от парламентарната трибуна Георги Свиленски от БСП преди да му бъде отнета думата.  

За да бъде избран нов редовен кабинет в този парламент, БСП трябва да осигури парламентарна подкрепа от 121 гласа.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.