Трафикът ще е затруднен, предупреди Фандъкова

Столичната община започва реконструкцията на тунела към квартал „Люлин”, който не е ремонтиран основно повече от 30 години. В четвъртък, 21 юли, се спира движението на трамвай №8, който преминава през тунела. А идния понеделник, 25 юли, движението на автомобили ще се извършва двупосочно в северното платно.

Кметът на София Йорданка Фандъкова обяви във Facebook профила си, че за момента движението на автомобили няма да се спира изцяло, но преминаването през тунела ще е силно затруднено. "Затова моля гражданите, които пътуват по това направление, да използват алтернативни маршрути – основният е бул. „Сливница“, написа кметът.

Пълно затваряне на тунела може да се наложи при изграждането на новата облицовка на тавана на тунела. Освен тунелната конструкция, ще се ремонтират входно-изходните рампи, отводнителната система и хидроизолацията. Ще бъдат изградени нови настилки, вентилация, осветление, ограничителна система и видеонаблюдение. В участъка се предвижда изграждане и на изцяло нов релсов път и контактна мрежа.

Столичната община стартира ремонт в „Люлин”

"По график очакваме през есента да възстановим трамвайното движение, а до средата на февруари трябва да приключат всички строителни дейности", съобщи Фандъкова.

За времето на ремонта се разкрива временен автобус ТМ8, той ще замества трамвай №8 и ще бъде с неговия интервал на движение. Автобус №56 ще спира на ухото на трамвай №10 на бул. „Ал. Стамболийски“.

От тази събота - 23 юли започва и пренареждането на настилки по бул. „Цар Освободител“ в обхвата на Зона 4 от централна градска част. По проект паважната настилка – жълти павета и гранит, които са в лошо състояние, ще бъдат пренаредени. 

На първия етап от ремонта се затваря за движение и бул. „Цар Освободител“ от бул. „Васил Левски“ до сградата на БАН. Използват се летните месеци с по-малък трафик, като алтернативен маршрут е преминаването през ул. „Оборище“.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.