Според Красимир Манов през зимата няма да ни е студено

"Ще е трудно да се искат нови количества газ от Азербайджан, защото Азербайджан произвеждат около 31 милиарда, а продават 34". Това каза в предаването „Твоят ден” на NOVA NEWS енергийният експерт Красимир Манов. Според него обаче това, което на Азербайджан не му стига, може да го купи от Русия и пак да го вкара в Европа. 

Петков на визита в Баку, ще иска допълнителни доставки на газ

На въпрос дали сме енергийно независими от Русия, ако газът, който идва в България "по друга линия" пак е руски, той отговори с дефиниция: "Енергийна независимост означава пълна либерализация на пазара и диверсификация. Това означава да имаш избор от няколко контрагенти да можеш да го получиш. Тогава цените падат надолу”.

По думите на експерта и в момента има хора и фирми, които могат да вкарат газ от Турция на половин цена в сравнение с тази на Гапром. "Защо не се прави? Разковничето се казва Александър Николов. Министърът на енергетиката е важният човек, който определя каква е политиката", посочи Манов. 

Според него България ще има необходимите количества газ през есента и няма да ни е студено през зимата. "Няма да ни е студено. ЕС е могъща държава, "квази държава", защото не е точно държава. Въпросът с нефта е решен, въпросът с въглищата е решен. Има проблеми с природния газ, но и той ще е решен". 

По думите му цените на газа може да паднат, когато се напълнят газохранилищата и се види, че "дяволът не е толкова черен". "Но тук е шансът на Русия, "Газпром" и Путин да изкарат малко повече пари", посочи експертът. 

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS следете на страницата на телевизията във Facebook, както и в канала й във Vbox7.