24 часа след решението на Конституционния съд случващото се с правомощията на КЕВР остава под сериозна въпросителна

След като темата КЕВР се превърна в основен приоритет - какво е развитието на скандала оттук нататък? Бизнесът вдигна червен картон - не може да работи, ако не знае какви са цените на газа. 

24 часа след решението на Конституционния съд случващото се с правомощията на КЕВР остава под сериозна въпросителна. Експертите са категорични – Станислав Тодоров вече няма абсолютно никакви правомощия. Така той не може да подпише дори документ, с който да упълномощи някои от заместниците си да поеме функциите му. Всичко това води до сериозни притеснения в бизнеса, а управляващата коалиция обещава бърз нов конкурс за председател на енергийният регулатор.

Теменужка Петкова за КЕВР: Хаосът е факт

Както през зимата, така и сега не се очертава да има повече от един кандидат за председател на енергийния регулатор. От „Продължаваме Промяната” вероятно отново ще издигнат Станислав Тодоров. 

“Не сме обсъждали, но нямаме притеснения г-н Тодоров пак да е нашата кандидатура. Ние не сме видели нещо, което да е притеснително в неговото поведение, докато е изпълнявал тази функция”, каза в ефира на NOVA Владимир Табутов от “Продължаваме Промяната”. 

Останалите партии в парламента не са анонсирали никакви имена за поста.

Владимир Табутов: Задвижваме процедурата за избор на председател на КЕВР

За да се излезе от правната дупка с КЕВР, депутатите започват с процедурата за нов председател незабавно. Колкото и да се бърза обаче вече стана ясно - изборът може да се проточи до 12 август, което сериозно притесни бизнеса. който не знае каква ще е цената на природния газ от 1 август.

“Тук изпадаме в някаква безпрецедентна ситуация, която не знам дали регулатора функционира. Липсата на цена на газа не ти дава никакъв шанс да ценообразуваш, не знаеш дали работиш на загуба, на печалба, дали има смисъл изобщо да работиш, как да си ценообразуваш продукцията”, обясни Ивайло Найденов от Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори.

За същото предупредиха и от опозицията.

Димитров, ДБ: До края на този парламент трябва да бъде избран нов председател на КЕВР

“Цената на природния газ за месец август няма как да бъде приета, тъй като няма председател на КЕВР легитимен”, каза Теменужка Петкова от ГЕРБ.

Един от вариантите, за който се заговори, е Иван Иванов да се върне начело на КЕВР. Той оглавяваше енергийния регулатор от 2015 г. до 9 февруари тази година, като изкара почти 2 години на поста с изтекъл мандат. Преподавателят по Конституционно право доц. Наталия Киселова категорично отхвърля тази възможност. 

След спешната среща в НС: Избират нов шеф на КЕВР най-рано на 12 август (ВИДЕО)

Биков, ГЕРБ: КС каза, че предишният председател на КЕВР не е напускал поста си

“При избора на г-н Тодоров всъщност правоотношенията с г-н Иванов са приключили, според мен, и дори и сега вече да кажем, че няма председател Комисията, не можем да възстановим г-н Иванов”, заяви доц. Киселова.

Тя е категорична, че решението Конституционния съд не позволява на Станислав Тодоров да направи каквото и да е повече в Регулатора.

От КЕВР отказаха коментар с днешна дата. Но още взема признаха, че работата на комисията е напълно блокирана. От “Булгаргаз” пък уточниха, че ще внесат предложението си за нова цена на газа, независимо от ситуацията в регулатора. 

Експерт: След решението на КС може да се създаде хаос на пазара на природен газ

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.