Опозицията призова за бързо връщане на мандата

Продължават коментарите след уловеното от камери заседание на „Демократична България”. И дясната коалиция, и другите две формации в управлението не видяха нищо осъдително в думите на Христо Иванов. Според тях Слави Трифонов отново е направил опит да провали шансовете за правителство. Опозицията пък призова за бързо връщане на мандата и скорошни избори.

Съдбата на третия мандат остава неясна. Изтеклият запис допълнително усложнява политическата ситуация и осигуряването на мнозинство в парламента. Записът стана и причина за редица обвинения между доскоро преговарящите партии и даде повод на опозицията да атакува.

Нинова: Асен Василев е обсъждан за премиер с нашия мандат

След изтеклите записи и позицията на лидера на ИТН, че от „Демократична България” са провалили преговорите за нов кабинет, от десницата са категорични: „Не мисля, че сме провалили нещо. Това, което ние опитваме да направим от доста време, е да бъдем разумни и страната да има управление, а не проваляме каквото и да е”, отбеляза Ивайло Мирчев от „Демократична България”.

От видеозаписите се чува, че Христо Иванов споменава лидера на БСП Корнелия Нинова. Според него тя действала така, че да запази позициите си в Министерския съвет при кабинет с третия мандат.

„Виждам го като фактор, който поддържа високо конфликтния потенциал”, казва на срещата съпредседателят на ДБ.

Зарков: Когато се разтури задругата на четирите партии, беше очевидно, че най-вероятният сценарий са избори

„Изводът, който си правя, е че нашият принципен, сериозен подход, не е бил достатъчен. През цялото време, докато сме водили тези разговори по програма, колегите са мислели за постове. Започвам да мисля, че ИТН изобщо не са имали намерение да участват в съставянето на това правителство. Намериха повод, а Христо Иванов им го даде”, посочи Нинова.

„Никой от нас не е очаквал, че ще излезе такъв запис. Това е спусъкът, който предизвика този изстрел на Слави”, смята Кристиан Вигенин от БСП.   

Атанас Атанасов пък допуска, че зад изтичането на записите може да стоят от ГЕРБ. Отговор на обвиненията дойде от Бойко Борисов.

„Каквото сам си направиш, никой не може да ти го направи. Ние нищо не сме направили - ние само се възмутихме. Те не искат да има правителство. Те искат само постове и кресла”, смята лидерът на ГЕРБ.

Вижте пълния запис от заседанието на ПГ на “Демократична България” (ВИДЕО)

От ДПС поискаха БСП незабавно да върне мандата и президентът да насрочи дата за предсрочни парламентарни избори.

„Там чуваме как едни хора трябва да бъдат настанени на топла държавна позиция, кой да хване бухалката. Разговорът показва същността на управленската коалиция. Те са там, за да удовлетворят собствените си желания. Не говорят как да изведат страната от най-тежката криза”, заяви Джейхан Ибрямов от ДПС.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.