Какво е да си оцелял по чудо при инцидент, защо правосъдието е трудно, а усещането за безнадеждност расте

Героите в черната статистика са различни, а ситуацията не се променя от десетилетия. Това казва разследващият журналист Слави Ангелов.

Кола блъсна пешеходец в София, шофьорът е с положителна проба за канабис (СНИМКИ)

През 96-а година той претърпява много тежка катастрофа, когато е на 24 години. Оцелява. Спомня си, че шофьорката, която помита него и приятелката му, докато чакат такси на тротоар в София, била с висок промил на алкохол в кръвта. Приятелката му е пострадала повече от него. Той бил с множество счупвания на костите, но на нея се наложило да й извадят далака, а в шокова зала, разказва журналистът, на два пъти сърцето й спряло.

Пиян и дрогиран катастрофира при 4-ти км в София, има пострадали (ВИДЕО+СНИМКИ)

В разследването на инцидента няколко неща му направили впечатление. Въпреки, че случаят бил, по думите му, простичък, прокурорката до последно не можела да се ориентира кой е обвиняем и кой жертва. Следователят, който разследвал, редовно миришел на алкохол от сутринта. Делото продължило 5 години, а пияната шофьорка, която ги помела, получила условна присъда. „Друго не съм и очаквал, защото такова беше правосъдието в края на 90-те години”, признава пострадалият тогава журналист.

Моторист с положителен тест за наркотици блъсна жена в София

Втори път Слави Ангелов оцелява след нанесен му побой преди две години. През 2020 г. той беше нападнат от трима маскирани пред дома му. Казва, че и двете събития са страшни, но по различен начин. „Ефективни присъди в България се налагат много рядко. Може да се погледне статистиката – тя е брутална”, подчертава Ангелов. По думите му правораздаването у нас е „абсолютно неадекватно”.

Повече вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.