Процентът положителни проби продължава да расте

2987 са новите случаи на заразени с COVID-19 за последното денонощие в България. Това сочат данните в Единния информационен портал.

Направени са 10653 теста. Положителните проби са малко над 28%.

Починали са още 12 души, диакностицирани с коронавирус. Излекуваните са 1432.

891 души са в болници. 44 от пациентите са настанени в интензивни отделения.

Близо 70% от COVID тестовете през последните дни в една от най-големите частни лаборатории са положителни.

„Тестовете остават платени и хората идват, когато вече имат оплаквания и определени съмнения”, обяснява Недялко Калъчев, собственик на верига лаборатории.

Безплатното тестване засега не съществува като вариант, защото личните лекари вече не ги издават. Направление може да издава само специалист пулмолог.

„Отпадането на възможността на общопрактикуващите лекари да работят е за мен признак на дълбоко чиновническо безумие”, обясни Калъчев.

В момента лабораторията поставя безплатно всички видове ваксини. Желаещите обаче не са много.

„Всеки може да мине и без записване, няма блъсканица, мижав интерес”, обясни още Калъчев.

Адаптирани ваксини в България чакаме през септември. А вариантите за поставяне на традиционните ваксини остават - регионалните здравни инспекции и някои частни лаборатории.

„За съжаление големите болници, не знам по каква причина, но затвориха кабинетите си. Аз не мога да си представя, че лечебно заведение с многомилионни бюджети на година, като ВМА и „Пирогов” не могат да отделят една стаичка годишно”, смята още Калъчев.

А лекарите предупреждават за нови последици след прекаран COVID -19.

„Всеки ден имам пациенти, които в някаква степен са с увреден слух независимо колко тежко е прекарана инфекцията”, обясни проф. Диана Попова, болница „Царица Йоана”.

Съветите на специалистите са боледуващите да не чакат, а веднага да се консултират с лекар. Според данни на Световната здравна организация в момента половината от новозаразените са в Европа. От там предупреждават още, че през есента и зимата може да има нова тежка вълна.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.