Говорят синдикалистите

По-равномерно разпределение на ваканциите, по-висока заплата на учителите, по-малка продължителност на часовете, студенти да заместват учителите. Новостите в образованието коментира Юлиян Петров, който е председател на Синдикат „Образование” към КТ „Подкрепа”.

По думите му трябва да има повече дни ваканция за учениците. „Ние сега сме се вторачили да смятаме минутите, секундите, месеците, дните – точно колко учим. Как учим – някак забравихме”, твърди синдикалистът. Той призова да не се вторачваме прекалено много в удължаването на учебната година, а да намалим броя на децата в клас, защото, по думите му, дисциплината на учениците не е на завидно ниво.

МОН с предложения за ваканциите през новата учебна година

Според Юлиян Петров би било добре да се наемат учители, които да обучават децата и в летните месеци, за да не посещават те частни занимални за сметка на родителите си. „Родителите са в безизходица и са прави да искат тази социална услуга от училището”, подчерта синдикалистът.

Целия разговор вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.