В повечето случаи срокът им на годност е между 3 и 5 години

Обичате ли често да пазарувате парфюми? Имате ли си любими ухания за всеки повод? Купувате ли си нов аромат в началото на всеки сезон? Всичко това със сигурност е важно, за да се чувствате самоуверени и сияйно свежи в различните ситуации, но и поставя въпроса как да съхраняваме правилно нашите парфюми, за да удължим максимално срока им на годност. Има много неща, които можем да направим, за да се радваме по-дълго на ароматите, които харесваме.

Колко е средният срок на годност на повечето парфюми?

Колко дълго един парфюм ще запази качествата си след отваряне зависи от химическия му състав. Стремежът към природосъобразност завладява и ароматната индустрия, затова много от уважаваните марки разработват ухания, като използват предимно естествени съставки, което означава, че срокът им на годност е доста по-кратък. Някои парфюми започват да се променят в рамките на година след отваряне, докато други издържат до 10 години. В повечето случаи срокът на годност е между 3 и 5 години.

Според експерти, парфюми с по-тежки базови нотки са най-дълготрайни. Ценители ги сравняват с хубаво вино, което става все по-добро с възрастта. Най-често с по-тежки базови нотки се характеризират ориенталските парфюми, както и тези с пачули и кехлибар.

Когато по-леките базови нотки са изявени в даден аромат, разтворът често е по-летлив. Цитрусовите, зелените и цветните парфюми например обичайно не се запазват толкова дълго.

Как да разберем дали срокът на годност на парфюма вече е изтекъл?

Ако срокът на годност на парфюма ви изтече, прилагането му може да доведе до неприятна миризма, кожни раздразнения или - в краен случай - до алергична реакция. Ако парфюмът ви е на повече от няколко години, е най-добре да го тествате, преди да го използвате.

Най-очевидният начин да разберете дали парфюмът ви се е развалил, е да проверите аромата му. Много хора смятат, че ако парфюмът все още ухае добре, той не е с изтекъл срок на годност, дори ароматът му да е по-различен от обичайния, това обаче не е така.

Друг начин да тествате парфюма си е да погледнете цвета му. Ако той е доста по-тъмен от първоначалния, много вероятно е срокът на годност да е изтекъл.

С течение на времето парфюмите с голяма концентрация на алкохол може да се изпарят. Проверете количеството на течността във флакона, ако то е доста по-малко от последния път, в който сте го използвали, то срокът му на годност е изтекъл.

Ако пазите оригиналната опаковка на парфюма, погледнете символа с отворено капаче, който указва колко месеца след отваряне на продукта той е годен за употреба.

Срокът на годност зависи и от начина по който съхраняваме нашите парфюми

Правилно съхраняваните парфюми ще издържат много по-дълго от тези, за които не сме положили специално старание. Най-важното е да им осигурите относително постоянна температура и да не ги подлагате на значителни температурни колебания. Добре е да знаете, че банята не е подходящо място за съхраняване на парфюми заради високата влажност и честите промени в температурата в помещението. Хладилникът също не е място, на което да запазите парфюма си. За да използвате любимия си парфюм по-дълго, в никакъв случай не го излагайте на пряка слънчева светлина, тъй като това би увредило химическата му структура, което ще повлияе на неговата сила и трайност. Най-подходящо е да съхранявате своите парфюми в затворени шкафове и чекмеджета, където е хладно, сухо и тъмно. Добре е да ги оставите в оригиналните им опаковки, тъй като излагането на въздух също може да наруши химическия баланс на парфюма или да ускори изпаряването му.

Както вече споменахме, висококачествените парфюми може да се използват между 3 и 5 години, без да променят аромата и състава си, ако са съхранявани правилно. Затова е важно да избирате само оригинални парфюми. Голямо разнообразие от маркови ухания с доказано качество може да откриете на Grazia.BG (Грация). Богатият асортимент гарантира, че всеки ще открие любимия си парфюм, който ще предизвика усмивка и добро настроение през лятната ваканция.