До откритието се стигна след съвместната работа на проф. Николай Спасов и китайския му колега Цигао Цзянцзо

Непознат досега вид голяма панда обитавал българските земи преди шест милиона години. До откритието се стигна след дълги години упорита работа на българския палеонтолог проф. Николай Спасов и китайския му колега Цигао Цзянцзо. Всичко започва от два зъба и една бележка, които проф. Спасов наследява.

“През 80-те години на миналия век правих своя прощъпулник в палеонтологията. Намерих тези зъби в колекциите, оставени от предишния завеждащ - д-р Иван Николов”, ракзаза в ефира на “Здравей, България” проф. Спасов. 

Непознат вид панда обитавал земите на България преди 6 млн. години

За да разчете бележката, той работил с графолози. “Трябваха ми много години, докато разчета бележката. Пишеше “Гюреджия”. Това е старото име на село Огняново, Елинпелинско. А след това и доста време, за да разбера кои точно са въглищните пластове, до които са стоели тези зъби, докато са фосилизирали”, каза още палеонтологът.

Според проучванията му пандата е обитавала блатни и влажни гори. Заедно с художника анималист на древния свят - Велизар Симеоновски, се опитват да изобразят пандата, обитавала земите ни преди 6 млн. години. “Тя е била нещо средно между кафявата мечка и днешната панда като конструкция и окраска. Все още черното и бялото не е било така изваяно, но може би е била с тъмни черни ботуши на предните и задни крайници. Постепенно козината е ставала бяла отстрани. Това е така защото е живеела в тъмни гори и тази контрастност на окраската е нещо като сигнал да бъде видяна и разпознавана”, обясни още проф. Спасов.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.