Семейство пресъздаде атмосферата от филма за сватба

Докато феновете на „Игра на тронове“ тръпнат в очакване на премиерата на новия сериал, българин създаде еквивалент на Железния трон. Той е направен от 314 меча и е произведен за една необичайна сватба. На път към Плевен за среща с майстора на трона пое Запрян Запрянов.

Оригиналът на трона е висок над два метра и тежи повече от 130 килограма. С около 90 килограма по-лек е Железният трон на Христофор Гатев.

ОБРАТНО В СВЕТА НА „ИГРА НА ТРОНОВЕ": Предисторията излиза на екран през август

Преди пет години той и съпругата му започват да изработват украси за сватби. Едни от първите им клиенти им поставят нелека задача. „Булката казва: Aми ние не искаме стандартна сватба. Двамата сме големи фенове на „Игра на тронове”. При което аз мигам на парцали“, спомня си Костадинка Гатева. Тогава се намесил съпругът й Христофор. Той сам предложил да изработи Железния трон за сватбената церемония.

В собствен клип заснел напредъка по създаването на трона. Но, както сам отбелязва, Железният трон не е точно железен. По-скоро е пластмасов и дървен, обиколен със смола, признава Христофор. „Минах, обиколих магазините, купих си мечове. Почнах от един дървен стол счупен. Бях си принтирал на три листа самия трон и от двете страни”, спомня си майсторът. Завършил го за пет дни. Казва, че тронът е стабилен, но все пак далеч от оригинала.

3 ГОДИНИ СЛЕД ФИНАЛА: С какво се занимават звездите от „Игра на тронове” (ГАЛЕРИЯ)

Голямата награда за усилията му била реакцията на младоженеца. Но не само тронът напомнял за филмовата история на Джордж Мартин. Централно място в сериала заемат драконовите яйца на Денерис. Христофор и жена му изработили копия, които изглеждат по идентичен начин, но били направени от стиропор и кабърчета.

Освен украсата, сватбените обети на младоженците също били вдъхновени от сериала.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.