Според бащата причината да се стигне до инцидента е непочистена площадка

Инцидент в детска градина в Пловдив. 6-годишно момченце е с хематом на главата след падане на площадка. То не е получило медицинска помощ, тъй като по време на случилото се не е имало медицинска сестра в забавачката.

Момченцето си играело с друго дете вън на двора, когато се подхлъзнало на пясък, разпилян по бетонните плочки. То паднало и си ударило лошо главата. Родителите обвиниха в безхаберие ръководството на детското заведение, а общината започна проверка по случая.

Защо 4-годишно момиченце се прибра с окървавени дрехи от детска градина

Обляно в сълзи, с огромен хематом и рана на главата. Така бащата намерил сина си, когато отишъл да го прибере от детската градина. Твърди, че никой от персонала не го уведомил за инцидента.

„Той първо не можеше да се каже и думата. Той беше под невероятен стрес. Имало е кал и пясък и там се е подхлъзнал с игра с някои от приятелчетата си. Паднал е на глава, сериозно”, каза бащата на детето Димитър Попов.

„Имаше хематом около шест-седем сантиметра в лявата задна част на главата, малко над малкия мозък. Има лека рана. За щастие, хематомът спадна”, обясни майката на момченцето Ваня Инджова.

 

 

Медицинската сестра в детската градина не е оказала помощ на детето, тъй като работното ѝ време приключвало по-рано. Не е извикана и Спешна помощ. Родителите сами са го откарали  в болница, където лекарите са констатирали нараняванията. Една от помощник-възпитателките твърди, че тя и дежурната учителка са оказали помощ.

„Аз влязох с него, измих му лицето и пийнахме водичка. Тогава му сложих на главата марля, напоена с вода. Той си беше добре”, посочи помощник-възпитателят Кристина Петкова.

Според родителите причината за инцидента е немарливост. „Инцидентът е станал заради предпоставка - мръсна площадка”, е мнението на бащата. По думите им тя е била почистена от пясъка едва на втория ден след инцидента и то след направена от тях забележка към персонала.

ЗАРАДИ НАСИЛИЕ НАД ДЕЦА: Уволниха възпитателки в ясла в София (ВИДЕО)

Директорката  отрече обвиненията. „Няма как да докажа, че всеки ден се чистят площадките. Единствено и само могат да го докажат родителите на другите деца”, каза директорът на ДГ „Таня Савичева” Доротея Боева.   

„Тук сме в подкрепа на госпожа Боева и смятаме, че тя си върши работата като директор. Смятаме, като родители, че децата ни се чувстват в безопасност и са обгрижени, когато са тук”, поясни родителят Ана Николова.

Родителите на пострадалото момченце са подали две жалби - до общината и до образователния инспекторат да се вземат мерки за обезопасяване на площадките, на които играят децата.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.