Според бившия министър на отбраната, голяма част от хората, правещи опити да преминат през България, ще са сирийци

Очаква се засилване на бежанския поток по границата ни. Това заяви в предаването „Денят на живо” по NOVA News бившият министър на отбраната Ангел Найденов, коментирайки засиления бежански поток към границата ни. Според него основният поток от хора, правещи опити да преминат през България, ще е от сирийци. 

„Мога да кажа, че сега вече се вземат необходимите мерки и се преодолява усещането за известна снизходителност и неглижиране на проблема с бежанците по българо-турската граница. Това усещане беше създадено заради многобройните случаи на незаконно проникване на българска територия и то на големи групи от бежанци”, категоричен е Найденов.

По думите му в Турция има над 3 милиона сирийци и над милион афганистански бежанци. „Предвиждам ненамаляване, а увеличаване на бежанския поток”.

Армията помага при възникването на бедствия, но е необходимо да се помисли за създаването на специализирана  структура за реакции при подобни кризи, заяви той по повод водния потоп, залял село Богдан.

„Имаме едно непознато за този район бедствие, както казват специалистите. Очевидно това е огромна трагедия за стотици хора. Лошото е, че за пореден път не сме си взели поуки. След трагедията в село Бисер – през 2012 година, когато имаше 10 жертви, имаше трагедия и в Аспарухово, където загинаха 13 души. За пореден път и сега говорим за непочистен корита на реките, отводнителни канали, скъсани диги, обезлесяване”, посочи той.

По думите му става дума за съвместна отговорност както на местните власти, така и на регионалната власт и на държавата кат цяло.

„Очакваме силно изразената роля на държавата и  своевременните ѝ и адекватни действия. Що се отнася до своевременните действия – те като че ли изглеждат налице. Включително и като действия на българската армия. Но това са действия, които идват след настъпилите събития. Ако трябва да говорим за нещо позитивно в случая е, че сега се размина без жертви, но с цената на големи разрушения”, подчерта Найденов.

Според бившия министър на отбраната многократно през годините е ставало дума за създаването на специализирана структура за защита на населението при подобни бедствия. „Армията сега участва в изпълнение на задачи по една от основите си функции – подпомагане на населението и подкрепа на националната сигурност в мирно време. Армията навремето поддържаше около 100 модула, които се включваха при различни бедствия. Сега от първия ден буквално военните се включиха освен със специализирана техника и с жива сила. Това обаче не е достатъчно и е необходимо да се мисли за специализирана структура за реакция при бедствия”, заяви той.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.