Служебният премиер е в потопеното Каравелово

Държавата ще отпусне средства и ще осигури строителни материали за възстановяване на нанесените щети след наводненията. Това обяви служебният премиер Гълъб Донев, който посети село Каравелово - едно от най-засегнатите след потопа.

„Ще бъдат отпуснати и диференцирано средства за всеки пострадал, всяко едно домакинство да бъде подпомогнато и да знае, че държавата стои плътно зад всеки един пострадал от бедствието. Ще бъде необходимо и доставянето на временни жилища”, допълни той.

Стотици доброволци помагат на засегнатите от наводненията в Карловско

Донев отчете, че приливната вълна е нанесла огромни поражения върху инфраструктурата и частните имоти. „Държавата от първия ден провежда спасителни действия. Нещо уникално е, че нямаме пострадал или загинал от това бедствие. Стихията връхлита за секунди, възстановяването изисква време и усилия”, посочи той. И добави: „Всички усилия и средства на държавата са впрегнати”, увери той.

Премиерът обясни, че ще бъдат предоставени толкова временни жилища, колкото са необходими. Относно семействата с деца ученици, той уточни: „Всички родители ще могат да получат и помощ за първия учебен ден. И за това е помислила държавата. Няма да остане нито един, който е засегнат, и да не бъде подпомогнат”, подчерта министър-председателят.

Община Карлово с дарителска кампания в помощ на пострадалите

Още в сряда Министерският съвет ще вземе решение, с което да бъдат отпуснати вода и храна от държавния резерв за засегнатите населени места, включително и Сопот, където има проблем с питейната вода. „Агенцията за социално подпомагане веднага има готовност да отпусне еднократната финансова помощ”, заяви Донев.

Като причина за бедствието той посочи огромните количества дъжд, паднали в Средна гора. „И изсичането на гората е проблем. С Министерството на земеделието установихме, че има сеч, но тя не е безразборна и не е в нарушение. За всяко изсечено дърво е дадено разрешение. Ако е имало сеч и тя е законна, не може да бъде причина за бедствието”, добави премиерът.

СЛЕД НАВОДНЕНИЯТА: Тежка техника влезе в най-пострадалите части на селата

Пострадалите семейства могат да кандидатстват за еднократна помощ и днес. Служителите на Агенцията за социално подпомагане са на разположение. Подаването на заявления ще става на място. До сряда местните власти ще бъдат готови да предадат списъците със засегнатите. 

Донев посочи, че всички институции, държавата, доброволците, които участват във възстановяването на щетите от бедствието, показват, че силата е в това да бъдем единни в усилията си да помогнем на всички пострадали граждани. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.