В Централната лаборатория по микробиология на Александровска болница вече има възможност за пълно изследване на микробиом

В Централната лаборатория по микробиология на Александровска болница вече има възможност за пълно изследване на микробиом. Как микроорганизмите в нашето тяло управляват здравето ни?

Според микробиолога д-р Александър Колевски от Александровска болница микробиота са микроорганизмите, които населяват нашата кожа и лигавици, а микробиома е техния генетичен материал. "Около 100 пъти генетичният материал на микроорганизмите превишава този на хората. Бактерии има не само в червата, те се намират и върху кожата, устната кухина и лигавицата на половите органи. В устната кухина живеят между 3500-4000 микроби", заяви той. 

До какви усложнения води прекомерната употреба на антибиотици

И допълни, че микробиотата зависи от начина на живот, на хранене и количеството изпита вода.

"От раждането започва колонизацията на дебелото черво с микроорганизми и завършва на третата година. Децата, родени по нормален начин, по-ефективно изграждат своята микробиота. Всяко едно лекарство, което приемаме, може да промени състава ѝ. Антибиотиците не различават лошите от добрите бактерии. Човек разбира, че има нарушена микробиота когато има нарушен ритъм на изхождане и променен вкус в устата", разкри медикът.

По думите му изследване на чревен микробиом установява нарушенията и се започва лечение.

Повече вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.