Според него машините са отрязали достъпа до гласуване на възрастни и необразовани хора

Тенденцията за купуване на гласове намалява заради емиграцията в ромските квартали. Това коментира за "Твоят ден" Тихомир Безлов, главен експерт от Центъра за изследване на демокрацията. 

Той предположи, че акциите из страната са насочени към позната схема - лихвари купуват гласове срещу опрощаване на дългове. "Това трябва да се докаже, не може само със списъци да се повдигнат обвинения. Има и работодатели, които съветват как да се гласува и обещават, че ще осигурят работа и помощи на служителите си", категоричен е Безлов. 

Експерт: Партиите трябва да имат вътрешна регулация срещу корупцията

Според него машините са отрязали достъпа до гласуване на възрастни и лошо образовани хора. "Правили сме опит за изчисляване на аномалиите - големите колебания в гласуването, което се променя на всеки вот. Това обаче може да се обясни с промяна в мнението, не е задължително свързано с купуване на гласове", посочи той. 

По думите му предизборната кампания е вяла. "Без компромис не виждам как ще се направи политически кабинет", смята Безлов.

Целия разговор вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.