Военният министър с подробности за авиокатастрофата

Опитен пилот в българските ВВС със 750 часа нальот е пострадалият край авиобаза „Безмер”. Това обяви военният министър Димитър Стоянов и добави, че системите за катапулт са работили перфектно. 

„Полковник Пейо Дончев е един от най-опитните пилоти във ВВС”, подчерта министър Стоянов.

"Около 14:13 часа самолет Су-25 К с екипаж полковник Пейо Дончев, претърпя инцидент. Пилотът е катапултирал успешно. Това е най-правилното решение в подобна ситуация. Пилотът е в добро здравословно състояние. Контактен е. Настанен е във ВМА, където му се извършват прегледи”, заяви Стоянов.

Военен самолет се разби край „Безмер”, парашутът на пилота не се отворил напълно (ВИДЕО)

По думите на министъра самолетът е напълно разрушен. „Рано е да се говори за версия за причините за инцидента. Която и версия да бъде изказана в този момент, ще бъде спекулация“, категоричен беше министърът на отбраната. Той съобщи, че с негова заповед е назначена комисия от Военна полиция, която ще разследва причините за инцидента. „Тук, на мястото на инцидента са екипи на Военна прокуратура, които разследват ситуацията“, допълни той.

Стоянов подчерта, че неизправен самолет в авиацията не се допуска до полет. "В момента всички самолети са приземени. Няма да се лети, докато не се изясни каква е причината за инцидента с този самолет". 

От ВМА съобщиха, че след направени обстойни прегледи и изследвания е констатирано, че няма опасност за живота на пострадалия пилот. Той е в добро общо състояние, контактен и адекватен, без данни за травматични увреди. Пилотът обаче ще остане за наблюдение  в здравното заведение. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.