Тя ще е още по-ниска, обясни Росен Христов

Коригираме цената на синьото гориво за месец октомври. Тя вече е 233 лева. Това обяви енергийният министър Росен Христов пред NOVA.

Намаляването на цената е 35% спрямо септември, стана ясно от думите му.

„Търговски количества газ започват да текат през интерконектора”, обясни Христов преди официалното откриване на интерконектора.

„Как влияе това? Видяхте в октомврийските цени на газа, които „Булгаргаз” предложи. Два фактора влияят върху цената – единият е пускането на интерконектора, а вторият – конкурентни процедури, които са започнали”, заяви Христов. Към тези процедури имало сериозен интерес от световни доставчици на втечнен газ.

„Доказахме, че когато има национален интерес институциите работят”, каза Христов.

В момента са обявени няколко процедури за закупуване на големи количества газ.

„Опитваме се да обединим нуждите на региона, тоест - да увеличим още обемите, така че да имаме силна преговорна позиция с доставчиците. В момента индикациите са, че това работи”, каза Христов.

„Разработваме нова схема за компенсации, така че за крайния потребител цената на газ, ток и парно да е приблизително една и съща стойност за отоплението на определено жилище. Не хората всяка година да инвестират – веднъж в климатици, другата година да минават на газ”, каза Христов.

Повече гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.