Главният прокурор коментира още катастрофите на Околовръстното в София, както и тази в Шумен

Първи коментар на главния прокурор Иван Гешев по казуса с Корнелия Нинова. Лидерът на БСП получи призовка за разпит заради вътрешнопартийни проблеми. Според главния прокурор законът е еднакъв за всички български граждани, включително и политиците.

Обвинител номер 1 подкрепи разследващия прокурор от Софийската градска прокуратура, който проверява преписката, образувана по жалба на Кирил Добрев срещу Корнелия Нинова и други членове на БСП.

Викат Корнелия Нинова на разпит в прокуратурата

„Нима българските закони не са еднакви за всички – политици и български граждани? Българската прокуратура ще спази закона, а за политиците – не зная”, заяви Иван Гешев.

Що се отнася до случая с катастрофата на Околовръстното и обвиненията от вътрешния министър, че прокуратурата не си върши работата, Гешев поясни кой би трябвало да е отговорен за задържането на замесени в инцидента полицаи.

„Дали един служител на МВР задържа за 24 часа по ЗМВР определено лице е правомощие само и единствено на МВР. Прокурор няма такива правомощия и не може да забрани такова нещо. Явно някой е подвел министъра на вътрешните работи с невярна информация. Има отделно досъдебно производство за престъпление по служба на полицейските служители. Трябва да са две, защото става въпрос за престъпление по служба и престъпление срещу транспорта”, поясни главният прокурор.

Двама полицаи са били свидетели на катастрофата на Околовръстното

По случая с катастрофа в Шумен, при която загина млада жена, а шофьорът, дал първоначално положителна проба за наркотици, е под домашен арест, Гешев заяви, че е възможно друга прокуратура да поеме разследването.

„Има отделно досъдебно производство за това, че на паркинг на МВР изгаря веществено доказателство, което се самозапалва. Самият факт, че полеви тест показва, че шофьорът е употребил наркотици, а кръвната проба – не, е притеснителен. Може да се прецени при отделни предпоставки дали да не определя друга прокуратура, различна от Окръжната в Шумен, с цел обективност и безпристрастност”, заяви Гешев.

Работата на МВР по изборите главният прокурор определи като "симулиране на дейност", при което са задържани отделни хора със списъци, но не е разкрита нито една организирана престъпна група за купуване на гласове и главният ѝ поръчител.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.