Той подчерта, че те ще бъдат анализирани и ще бъде внесен проект за инвестиционен разход в НС

„Служебното правителство не купува самолети. То събира оферти, които ще представи в Народното събрание, за да бъде взето информирано решение относно бъдещето на изтребителната авиация на България“. Това коментира министърът на отбраната Димитър Стоянов.

„Желанието на Министерството на отбраната е да бъде осигурена охраната на въздушното ни пространство от 2023 г. до въвеждането в оперативна готовност на самолетите F-16“, посочи Стоянов. Той разясни, че това няма да стане преди 2027 г. - 2028 г. В този период от четири години Военновъздушните сили на България трябва да продължат да изпълняват конституционното си задължение и да носят бойното си дежурство.

ИБ на БСП се обяви против разходи за самолети „Грипен”

„Полагаме невероятни усилия, за да добием 6+2 двигателя от Полша. Разговорите са в напреднал етап, но все още окончателно решение няма“, каза министърът на отбраната. Той поясни, че тези двигатели ще могат да бъдат използвани от изтребителната авиация до края на 2023 г.. Това налага да бъдат отправени запитвания към 4 държави - Швеция, Франция, САЩ и Израел, за предоставяне на оферти за придобиване на самолети. Към момента са получени отговори от Швеция и Франция, а от другите две страни се очакват.

Министърът на отбраната припомни процедурата за доставка на техника над 100 млн. лв., регламентирана в Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България. Той подчерта, че офертите ще бъдат анализирани и ще бъде внесен проект за инвестиционен разход в Народното събрание, което трябва да вземе решението за закупуване на бойни самолети.

Радев: България води преговори за купуване на изтребители втора ръка

„Държа да се знае, че преговорите за закупуване на вторите осем F-16 бяха проведени от редовното правителство. Това, което ние направихме, е да подготвим проект за инвестиционен разход, който е одобрен от Министерския съвет за внасянето в Народното събрание“, коментира министър Стоянов. Той съобщи, че офертата на САЩ за придобиването на още осем изтребителя F-16, която беше със срок до 1 ноември 2022 г., е удължена до 15 декември. Министърът припомни, че според Стратегическия преглед на отбраната от 2018 г.-2019 г. България трябва да има две ескадрили с бойна авиация, така че няма отклоняване от параметрите и експертизата, която Министерството на отбраната е определило.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.