Представители на бранша се срещнаха с Иван Гешев

Втора нощ на протести и напрежение в столицата след смъртта на таксиметров шофьор. Близки и колеги на починалия отново блокираха ключови булеварди, полицията обаче не позволи да се стигне до напрежение и сблъсъци между недоволните и участниците в движението.

Синдикални организации поискаха законови промени, които да гарантират сигурността им на пътя. На този фон, задържаният за смъртта на шофьора след сбиването от неделя е с повдигнато обвинение. Продължават и разпитите на свидетели на инцидента.

СЛЕД СМЪРТТА НА ТАКСИМЕТРОВ ШОФЬОР: Проверяват за камери в района

С възгласи „убийци” и искане за справедлива присъда за смъртта на починалия таксиметров шофьор - така приключи късно в неделя вечерта протестът в столичния квартал „Разсадника”.

„Със смърт ли трябваше да плати. Искаме справедливост - доживотна присъда за тези, които убиха това дете”, коментира протестираща.

„Това е млад човек, баща на три деца, работещ, каращ такси. Искаме справедливост и законите в България да се спазват”, коментира мъж, дошъл на протеста.

При протестиращите отиде и директорът на СДВР, за да ги помоли да не пречат на движението. „Нека хората изразяват своето недоволство, но нека застанат там, където не пречат на другите. Уверявам ги, че всичко, което е  процесуално и законно, ще бъде свършено”, обясни Калоян Милтенов.

Гешев от „Факултета“: Прокуратурата ще си свърши работата

Че МВР си върши работата увери и самият вътрешен министър Иван Демерджиев, който гостува в предаването „На фокус”. „МВР задържа извършителя и обезпечи всички свидетели и очевидци, които са разпитани. И двамата имат криминални регистрации. Починалият - за грабеж и за кражби. Извършителят е задържан - също има криминална регистрация за шофиране под въздействие на наркотици”, уточни той.

Вътрешният министър коментира и срещата на главния прокурор с протестиращите в квартал „Факултета”. „За мен е по-важно Гешев да осъзнае, че прокуратурата не е нещо извън държавата. Прокуратурата е част от държавата, държавен орган. Единственото, което се случи след посещението на Гешев там, е, че от 70 човека, в момента има над 200”, каза в неделя Демерджиев.

Протест на роднини и колеги на загиналия таксиметров шофьор в София (ВИДЕО+СНИМКИ)

Синдикати поискаха законови промени, които да гарантират сигурността на шофьорите на пътя. В понеделник в Съдебната палата главният прокурор Иван Гешев се срещна с представители на синдикалните организации. Обвинител номер едно заяви, че Прокуратурата ще направи всичко необходимо, за да има справедливост.

„Ние обсъдихме системния проблем, който предизвика такива последствия. И по какъв начин може да сме си взаимно полезни, за да ограничим и решим тези системни проблеми, за да няма смърт по пътя, независимо дали е за граждани, работещи като таксиметрови шофьори, или за други. Аз, като главен прокурор, и Прокуратурата, ще направим невъзможното да има справедливост”, обясни Гешев.

Какви са вероятните причини за убийството на таксиметров шофьор в София (ВИДЕО)

За справедлив процес настояха и заетите в таксиметровия бранш. „Искаме да сме абсолютно спокойни, че всички данни, независимо „за” или „срещу” нашия шофьор, всичко ще бъде правомерно разследвано. Ние нямаме никакво друго искане. Искаме да се спази законът”, посочи Кирил Ризов от Съюз „Такси”.

Аутопсия ще покаже дали смъртта на таксиметровия шофьор е възникнала вследствие на побоя, при падане на земята или той е получил инфаркт.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.