Бяха обстреляни Днипро, Запорожие, Лвов, Житомир, Харков и Тернопол и още няколко града

Русия нанесе масирани ракетни удари по територията на цяла Украйна. За първи път от началото на конфликта беше атакуван и центърът на столицата Киев. Ракети бяха изстреляни по Днипро, Запорожие, Лвов, Житомир, Харков и Тернопол и още няколко града. Руският президент Владимир Путин обяви, че са ударени инфраструктурни и комуникационни цели. Украинският държавен глава Володимир Зеленски обвини Москва в държавен тероризъм. Ударите бяха осъдени и от Евросъюза, и от НАТО. 

Моментът на взрива на Стъкления мост в Киев (ВИДЕО)

Руските удари срещу Украйна започнаха в 8 часа и 15 минути тази сутрин. Най-малко 75 ракети са били изстреляни по цели в Украйна, но противовъздушна отбрана е свалила повече от половината от тях, твърдят украинските военни.

УЖАСЯВАЩИ СЦЕНИ ОТ ВОЙНАТА: Разрушенията в Киев след серията ракетни удари (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Първо чухме експлозии, а след тях – и сирените за въздушна атака. Първият удар беше далеч от тук и веднага отидохме в бомбоубежището. Започнаха да падат шрапнели, но слава Богу не ме раниха. Мислехме, че ударите са далеч, но се оказа, че сградата, в която се бяхме скрили, е поразена. Входът й беше унищожен”, спомня си Ирина Тонких, която е жител на Запорожие.

Ударите срещу столицата Киев - първите от месеци насам, са били насочени срещу оживен район, в който са разположени университети, барове, ресторанти и художествени галерии. Пострадала е и оградата на германското посолство в Киев. „Милиони хора живеят в град Киев. Така нареченият свободен свят трябва да помогне на украинците в тази война. Да продължава да ни помага да спрем този геноцид над украинското население. Да спрем разрушението на живота ни, на инфраструктурата и на нашите градове”, обяви градоначалникът на украинската столица Виталий Кличко.

Началото на въздушните удари беше запечатано от британската телевизия ВВС, която излъчваше живо включване от Киев. Експлозии имаше в Днипро, Запорожие, Харков, Тернопол и Лвов, който се намира на границата с Полша.

ПП: Службите веднага да отхвърлят инсинуациите на Кремъл за връзката ни с Кримския мост (ВИДЕО)

„Тази сутрин е тежка. Имаме си работа с терористи. Десетки ракети, ирански дронове. Те имат две цели - едната е енергийната инфраструктура на страната. Искат паника и хаос, искат да унищожат енергийната ни система. Втората им цел са хората”, обяви украинският президент Володимир Зеленски.

Ракета е ударила и пешеходния Стъклен мост в центъра на Киев - една от най-популярните туристически дестинации в столицата. Анализатори коментират, че Русия специално е извършила атаките в пиковия час, когато по улиците на украинските градове ще бъде най-натоварено.

Червеният кръст спря работата си в Украйна от съображения за сигурност

„Тази сутрин нанесохме масирани удари с високоточни оръжия земя-въздух-вода с голям радиус на действие срещу украински енергийни и военни обекти, както и срещу комуникационната инфраструктура. Ако опитите за тероризъм на наша територия продължат, отговорът на Русия ще бъде твърд и по своя мащаб ще бъде съизмерим със заплахата, отправена срещу Руската федерация. Никой не трябва да се съмнява в това”, категорично заяви в изявление руският държавен глава Владимир Путин.

Международният комитет на Червения кръст обяви, че прекратява дейността си в Украйна от съображения за сигурност.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.