Дишането през носа в детска възраст е важно за снабдяване на мозъка с кислород

Ако не оперираме навреме трета сливица, това може да доведе да изкривяване на носната преграда след години. Това заяви д-р Асен Асенов в предаването „Пулс” на NOVA NEWS. Той е завеждащ отделението на УНГ в Пловдивската университетска болница. Той преподава и в Медицинския университет в Пловдив.

Нелекуваната трета сливица може да доведе до изкривяване на носната преграда, обясни медикът. „Ако тя не се оперира в детска възраст, третата сливица със своя обем натиска носната преграда откъм носоглъдката и води до напрежение, което при нейния растеж се получава това изкривяване със затруднено носно дишане”, обясни лекарят.

Затрудненото носно дишане може да е или от хронични причини, или от остро настъпване, което да е резултат от травма. При травма е добре спешно да се отиде на лекар. Ако пациентът не отиде своевременно на лекар, може да се стигне до операция.

Сред хроничните причини за недобро носно дишане може да са възпалителни или алергични заболявания, засягащи структурите на носа. В детска възраст често затрудненото носно дишане е често разпространеното наличието на трета сливица. Когато децата израстват, носното дишане е особено важно за снабдяване на мозъка с кислород.

„Когато човек диша през носа, рецептори на носа се активират и това е важно за активиране на мозъка. Деца, които не могат да дишат през носа в тази възраст, те обикновено дишат през устата, хъркат, лигавят се.
Тези деца незаслужено могат да бъдат определени като не добре развиващи се, разсеяни, глупави. Това е от факта, че има трета сливица, която пречи на носното дишане, мозъкът не се снабдява достатъчно с кислород”, каза специалистът по УНГ.

Третата сливица води и до намален слух и тези деца не чуват добре това, което им се обяснява.

„Моето мнение е, че най-добре е да се премахне третата сливица”, допълни д-р Асен Асенов.

Повече вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.