Нейни привърженици се събраха на протест

Край на сагата „Иванчева”. След окончателно решение на Върховния касационен съд бившата кметица на „Младост” влиза в затвора. С ефективни присъди зад решетките отиват и заместничката ѝ Биляна Петрова и сочения за техен съучастник Петко Дюлгеров.

Четири години след зрелищният арест, Върховният касационен съд осъди бившата кметица на 6 години лишаване от свобода за корупция. 5-годишна е присъдата за нейната заместничка, а Дюлгеров ще изтърпи наказание от 4 години. Решението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване.

Рано сутринта в дома на Иванчева влязоха полицейски екипи. „Сутринта се  събудихме и ни отвеждат за Сливен”, каза тя.

„Към 7 и нещо кучето започна да лае. Погледнах през шпионката и видях, че някакви мъже стоят пред вратата. Отворих и гледам трима полицаи и една жена”, обясни майката на Иванчева - Любка.

Според бившата кметица и нейните близки окончателното решение на съда е несправедливо. „Мафията победи”, категорична е Иванчева.

„Аз казвам, че има Видовден. Рано или късно истината ще излезе наяве и лъжците ще си получат заслуженото”, категорична е Любка.

Бившата кметица на „Младост” Десислава Иванчева влиза в затвора

Иванчева и Петрова бяха арестувани при зрелищна спецакция пред Спортната палата през 2018 г. Поводът - сигнал за корупция от строителния предприемач Александър Ваклин.

Според обвинението в колата, с която бяха задържани, са  открити около 70 000 евро. Пред NOVA строителният предприемач заяви, че е доволен от решението на съда.

„И шест месеца да са - е напълно достатъчно. Важно е, че държавен служител на високо ниво е осъден и признат за виновен за искане и получаване на подкуп”, посочи той.

Защитата на Иванчева обясни, че все още не е публикувано решението на съда и не са ясни мотивите.

„Направихме абсолютно всичко, дори много повече. И въпреки всичко не успяхме. В държава без правосъдие се случва това”, обясни адвокатът на Иванчева Николай Хаджигенов.

Все още не е ясно каква ще бъде съдбата на сина на бившата кметица, който се роди преди година. „Не знам какво става с малкия, кой ще ми го гледа”, сподели тя.

След като тази сутрин Иванчева беше отведена към Сливенския затвор, майка ѝ пое грижите за детето. „Ще си гледаме детенцето, въпреки че е много лошо то да е без майка”, каза Любка.

„Майката на Деси все пак е възрастна жена – живеят на една пенсия. Половината ми разговори днес бяха с хора, които искат да окажат подкрепа”, уточни Хаджигенов.

„СРЕЩУ ТЕЧЕНИЕТО”: Десислава Иванчева и Биляна Петрова на мястото, на което загубиха свободата си

В крайна сметка в ранния следобед бившата кметица на „Младост” и нейната заместничка бяха доведени в затвора в Сливен. В опит за интервю зад решетките Иванчева призова хората навън да търсят справедливостта.

„Хора, помагайте, който с каквото може! Нека се зададат въпроси - „Може ли върху доклад на Антон Славчев да се образува наказателно дело, без сигнал”, коментира бившата кметица на „Младост”.

Иванчева няма да остане 6 години в затвора, защото по закон се приспада времето, в което е била в ареста след задържането си.


В четвъртък вечерта привърженици на Десислава Иванчева се събраха на протест пред Съдебната палата в София. Протестиращите правят подписка и ще поискат от президента да помилва бившата кметица и Биляна Петрова.

„Защо невинни хора са пращани в затвора? Две жени, едната от тях - майка, отделена от детето си. Цялото това дело е скалъпено. Парите в колата са подхвърлени”, е мнението на протестираща.

„Никъде, в нито едно СРС, нито един от свидетелите не каза, че тя му е искала по какъвто и да е повод някакви пари или други неща”, посочи протестиращ.


Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.