При взрива загинаха шестима души

Турция се съвзема след експлозията в сърцето на Истанбул, при която загинаха шест души, а ранените са над 80. Властите съобщиха за десетки задържани, сред тях и предполагаемият извършител.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Часове след взрива стотици хора се стекоха на мястото на трагедията, за да преклонят глави и да положат цветя. Сред убитите е и 6-годишно дете.   

„Това е много тъжно. Аз съм баща, ако това ми се случи на мен, ще се самоубия. Чувам от хората, че това има връзка с изборите”, сподели жител на Истанбул.

Във фаталните минути в близост до взрива е и Февзиа Акман.

„Настъпи хаос. Чуваха се сирени на линейки. Излизайки на булеварда видях, че полицаите контролират движението”, разказа жената.

Вижте кадри от задържането на заподозряната за взрива в Истанбул (ВИДЕО)

Турските власти обявиха, че са задържали предполагаемия извършител, за когото се смята, че е оставил взривното устройство в популярния истанбулски квартал Таксим. Според Анкара става дума за терористичен акт.

„Според последните разследвания смятаме, че става дума за терористичен акт, извършен в резултат на взривяване на бомба от нападател, за когото смятаме, че е жена”, заяви Фуат Октай, вицепрезидент на Турция.

Турската полиция публикува кадри от  ареста на заподозряната за нападението жена.  Властите в Анкара  съобщиха, че са арестувани над 20 заподозрени за съпричастност, а  официалната позиция на Анкара е, че зад нападението стои сирийският клон на кюрдската ПКК.

„Преценихме, че инструкцията за атаката е дошла от Кобани. Смятаме също така, че атентаторът е минал през Африн, в северозападната част на Сирия”, заяви Сюлейман Сойлу.

Кюрдската въоръжена групировка ПКК отрече участие в атентата, като заяви, че не извършва нападения срещу цивилни.  А  според местните мястото на атаката не е случайно. Екскурзоводът Рейхан Каналъ разказва, че на тази улица всекидневно минават хиляди хора от целия свят.

По последни данни при взрива няма пострадали български граждани,  потвърди генерален консул на България в Истанбул. Според Васил Вълчев, начинът, по който е извършена атаката, насочва към кюрдските бойци.

ПКК води въоръжена борба срещу турското правителство от средата на 80-те години на миналия век и многократно е била обвинявана от властите в Анкара за кървави нападения на турска територия.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.