"Това ще създаде проблем както с провеждането ан вота, така и с отчитането на резултата", подчерта правосъдният министър

Решението да се броят ръчно разписките от машините застрашава целия изборен процес. Това ще доведе до проблеми както с провеждането и организацията на вота, така и с отчитането на резултата. Това мнение изрази в студиото на „На Фокус” министърът на правосъдието Крум Зарков.

„Гласувам с машина. Едни правила трябва да бъдат прилагани известно време, а не да бъдат сменяни преди всеки избор. А дебатът за хартията или машината се води дълго време. Абсурдно е, когато бяхме решили, че този въпрос е приключил и проведохме едни избори, които не предизвикаха никакъв проблем – да се изкара това като първа точка в дневния ред – това е абсурдно”, посочи Зарков.  

По думите му това, което в направила Правната комисия, а именно разписките от машините да се броят ръчно,  застрашава целия изборен процес. „Те приеха много проблематичен текст. Защото бюлетината е защитена. Тя е като банкнота. Докато разписките не са.  От технологична гледна точка това ще създаде такива проблеми, за които тези, които ги гласуват - едва ли си дават сметка. Проблеми – както с провеждането и организацията на изборите, така и с отчитането на резултата”.

Според Зарков това не е обективен проблем на българското общество в момента. „Да извадиш на дневен ред една тема, която не е обективна на фона на проблемите на българското общество, партиите, която я направиха свой флагман – според мен допуснаха сериозна грешка”.

Целия разговор гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.