Тя сподели повече за форума "Български ДАВОС" и за позицията на Австия за Шенген

Центърът на Европа ще се премести все повече на Изток, това каза бившият министър по европейските въпроси и президент на „ПанЕвропа България” Гергана Паси в студиото на „Денят на живо” по NOVA NEWS.

Тя смята, че войната в Украйна в голяма степен консолидира Европейския съюз, защото агресията на Путин беше толкова шокираща, че тя направи така че целия западен свят да се обедини и да застане като щит пред войната. „Но ние трябва да си даваме сметка, че след тази война Европа ще е много по-различна. Ако сега решенията в Европа се взимат от Германия и Франция, в този процес все повече ще се включват държави като Полша”, прогнозира Паси.

„България се колебае много често тогава, когато трябва да застане твърдо на европейска позиция. В крайна сметка ние принадлежим на това обединение”, бе категорична тя.

Гергана Паси коментира и предстоящият форум „Български ДАВОС”

Тя обясни, че „Български ДАВОС” е формат, в който по ясни, написани правила се дава една оперативна и прозрачна платформа на индустрията за среща с изпълнителната власт и политическите сили. Паси поясни, че „Българският ДАВОС”е  опит за представяне на конкретни проблеми и търсене на мигновена реакция от страна на политиците какво от това смятат за разумно, какво им пречи да го реализират и поемане на ангажимент за срокове, в които могат да го направят.

„Български ДАВОС не е само за правителството. Там са поканени всички политически сили и те самите излъчват свои представители в различните секторни политики. Присъствието на всички политически сили ще ни даде възможност да се ориентираме кои са темите, по които политиците намират консенсус или мнозинство”, каза политикът.

„Тази година имаме стратегически партньори в лицето на социологическите агенции „Алфа рисърч” и „Тренд”, които предварително правят замерване за най-невралгичните проблеми от гледна точка на българските граждани”, каза Паси.

„Много разсъждавахме дали да пропуснем тази година следващият „Powers Summit”. Но нямаме гаранция, че другата година няма да сме в същата политически лабилна среда, в която политическите партии отказват да си говорят. Миналата година имахме късмет „Powers Summit” да се случи на следващия ден, в който бе конструирано тогавашното правителство”, каза тя.

По въпросите за проведената среща във Виена, на която бяха отбелязани сто години от създаването на „ПанЕвропа” Паси каза, че темата „Шенген” е проблематична за Австрия основно заради нарасналия брой нелегални емигранти и подадени молби за статут на убежище.

Австрия е против разширяването на Шенген с България, Хърватия и Румъния

Паси заяви, че ако България бъде отделена от групата, на която предстои присъединяване към Шенген това би било едно дълбоко несправедливо политическо решение.

По повод въпроса за съставяне на правителство, което да изповядва европейските ценности тя каза, че би искала да е оптимист.

Повече вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.