Разпоредителното заседание е насрочено на 29 ноември

Идният вторник започва делото срещу Георги Семерджиев - мъжът, който причини тежката катастрофа с две жертви на столичния булевард "Черни връх". Разследването дотук доказа, че той е седнал зад волана дрогиран, без валидна шофьорска книжка и с множество предходни провинения.

СПЕЦИАЛНО: Семерджиев изскочил от джипа за 17 секунди и побягнал след катастрофата

Обвиненията срещу Семерджиев са за 5 извършени от него престъпления. Две от тях са от 10 юни 2022 г. - за шофиране под влиянието на наркотици (амфетамин и метамфетамин), фалшива книжка, управление на МПС с неистински немски регистрационни табели, съобщи наблюдаващият прокурор Чавдар Железчев.

Разследването срещу Георги Семерджиев е приключило рекордно бързо, твърдят от прокуратурата и следствието. За пръв път пред NOVA преди дни от обвинението посочиха, че мъжът е шофирал със 166 км./ч., когато джипът навлиза в кръстовището на червен светофар. В опит да заобиколи такси, което минава на зелен светофар, колата на Семерджиев удря с малко над 150 километра в час 21-годишно момиче, застанало на бордюра. Автомобилът се разцепва от силата на сблъсъка. Предната му половина продължава да се движи по инерция, вследствие на което удря с около 60 километра в час втора жена - на 26 години. И двете загинаха на място.

Четири месеца разследване, множество огледи, разпити на близо 80 свидетели, експертизи на 24 вещи лица и над 20 тома доказателства. Така изглеждат  материалите по делото преди старта му. Георги Семерджиев все още не е дал адекватни обяснения за катастрофата, при която загинаха двете млади жени.

Сийка Милева пред NOVA: Семерджиев е карал със 166 км/ч

“Многобройността на тежките нарушения, извършени от обвиняемия, говори за извънредно висока степен на обществена опасност на деянията и на дееца”, каза още Железчев.

Семерджиев не е изразил съжаление за стореното. Дори напротив - твърдял, че е бил отвлечен. Тези негови твърдения са опровергани, казаха още от прокуратурата. Обвиняемият е вменяем, показала психиатричната експертиза, и може да носи наказателна отговорност.

За повдигнатите пет обвинения, Георги Семерджиев може да получи между 5 и 20 години затвор.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.