Темата коментират политолозите Цветанка Андреева и доц. Петър Чолаков

Темата за правителство на малцинство коментираха политолозите Цветанка Андреева и доц. Петър Чолаков в студиото на „Твоят ден” по NOVA NEWS.

Според Андреева да направиш правителство на малцинството в този парламент е невъзможно. „Продължаваме Промяната” и „Демократична България” се поставят в опасна изолация, използват ултиматуми, смята тя. Андреева е на мнение, че единственият път за съставяне на правителство са преговорите.

„Не можеш да направиш властта в държавата залог на това как ще се гласува”, каза тя.

По нейни думи ПП и ДБ вече бяха във властта и те не започнаха реформи в съдебната система и борбата с корупцията. „Девалвира идеята за контрол върху главния прокурор”, заяви тя.

Гюров: Изтегляне или отхвърляне на промените в ИК, иначе няма да реализираме мандата

Според доц. Чолаков Румен Радев няма да връчи мандат на ДПС.

То е на мнение, че не е „вътрешно – партийна драма” гласуването с хартиени бюлетини или машини, защото има съмнения за купуване на гласове в продължение на години, има емпирични данни за това, акции на полицията, заловени.

През машините има по-малък процент възможност за фалшификация, смята той.

„ГЕРБ и ДПС имат „гласове в риск”, това са гласове, за които има съмнение, че са купен вот”, каза Чолаков.

Андреева каза, че в Холандия махат машините, защото има съмнения за руска намеса. Такава е доказана в много европейски държави, допълни тя.

Според Андреева няма да може да бъде съставено правителство нито с първи, нито с втори, нито с трети мандат. Чолаков е на мнение, че вървим към избори и те вероятно ще бъдат през март.

Повече гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.