Властта и пътни експерти обсъдиха на кръгла маса как да се намалят пътните инциденти

Как да се намалят катастрофите? Това беше темата на кръглата маса, в която участие взеха както властта, така и пътните експерти и близки на загинали. 

А главният прокурор и вътрешният министър влязоха в нов спор за състоянието на МВР.

На 19 юли 2021 г. 8-годишната Моника от пазарджишкото село Братаница е блъсната на пешеходна пътека и умира на място. Зад волана се оказва служител на МВР.

Година по-късно съдът дава условна присъда на извършителя.

Протест заради условна присъда на полицай, прегазил дете

Село Братаница се вдига на протест и иска справедливост.

“Според мен няма такова правосъдие - едни да ги хващат, другите да ги пускат. Ако ние нещо сме направили, веднага ни хващат и веднага започват за една кокошка или едно куче да има закони, обаче за децата - няма”, каза Блага Стоименова, майка на загиналата Моника.

Блага се надява, но не вярва извършителят да получи ефективна присъда. Но настоява за по-тежки наказания. За да няма други почернени родители като нея. От МВР са готови със законодателни промени. 

Родителите на прегазено момиче: Не получихме мотивите за условната присъда (ВИДЕО)

“Амбицията ни, борбата ни е тези мерки да дадат резултат, но тези резултати няма да дойдат в рамките на месеци. Нека да не ги очаква българското общество”, каза вътрешният министър Иван Демерджиев. 

Макар да признава, че сега с МВР се работело по-добре, главният прокурор отново разкритикува полицията. 

“МВР е в будна кома. Даже не бих казал дали е будна. И това се вижда от българските граждани”, заяви Иван Гешев.

Гешев: Оставам с впечатление, че държавата е безучастна към войната по пътищата

“МВР е будно, а не е будна кома. МВР се чисти. В МВР текат оздравителни процеси. Нека главният прокурор да погледне собствената си институция”, отговори от своя страна вътрешният министър. 

Първите стъпки към модернизацията на полицейските служители вече са направени. Има още какво да се желае, призна силовият министър.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.