Възрастта й приблизително съответства на 120 човешки години

Книгата на рекордите на Гинес официално призна котка на име Флоси от Обединеното кралство за най-старата жива котка в света. Флоси беше обявена за най-старата котка на планетата на 10 ноември, тя е на 26 години и 329 дни. Тази възраст приблизително съответства на 120 човешки години. През декември 1995 г. служител на болница в окръг Мърсисайд взел животното от улицата. Десет години по-късно първият собственик на Флоси починал и сестра му я приютила. Котката живяла в новата къща още 14 години, до смъртта на втората си собственичка. Тогава животното е взето от сина на първия собственик, предаде БГНЕС.

През август 2022 г. мъжът осъзнал, че вече не може да се грижи правилно за 26-годишната Флоси, тъй като тя оглушала и почти напълно ослепяла. Той дал домашната любимка на приют за котки.

Служителите на институцията били много изненадани, когато открили, че новата им гостенка скоро ще навърши 27 години, и решили да се свържат с Книгата на рекордите на Гинес, за да разберат дали Флоси е най-старата котка в света. В резултат на това котката наистина беше призната за най-стария представител на своя вид.

Флоси е прибрана от приюта от доброволката Вики Грийн, която има богат опит в грижите за възрастни котки. Тя казва, че въпреки възрастта си, загубата на слуха и лошото зрение, столетницата е много гальовна и любопитна, обича да си похапва добре и бързо се е адаптирала към новия си дом.

Иначе най-старата котка в историята е Крийм Пъф от САЩ. Тя е родена през 1967 г. и почина през 2005 г. на 38 години и три дни. По-рано беше съобщено, че в САЩ почина най-старото куче в света, според Книгата на рекордите на Гинес. Териерът на име Пебълс беше на 22 години.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.