В България няма нито една лицензирана площадка за такива хеликоптери

Провал на процедурата за закупуване на медицински хеликоптери. Обществената поръчка е прекратена, защото кандидатът е бил само един, офертата е била за над 123 млн. лева за 6 хеликоптера, а максималната стойност е с близо 20 млн. по-ниска.

Според инж. Мариян Боновски, член на Световната хеликоптерна организация, споделя, че от момента на създаването на обществената поръчка е било ясно, че критериите няма как да бъдат изпълнени. "Имаше 34 грешки още в началото си. Беше пусната на юруш без никакво внимание. Основните производители, които могат да доставят хеликоптери, изобщо не участват, а единственият кандидат не отговаря на условията и стандарта", посочи той.  

Прекратиха поръчката на медицински вертолети

По думите му средствата за хеликоптери по ОП "Региони в растеж" са дадени преди 3 години, през които не е свършено нищо. "Благодарение на програмата има финансиране за още 4 вертолета по Плана за възстановяване. Има и един хеликоптер със собствени средства. Парите за оборудване и доставката на хеликоптера пазарно е възможно да се вдигнат, но не можем да искаме някои от нещата, които ние трябва да си свършим, да ги свърши производителят. Например обучението на пилоти и техници. Това струва повече от един хеликоптер", съобщи инженерът. И уточни, че в България няма нито една лицензирана площадка за медицински хеликоптери.

От своя страна активистът на HEMS Виктор Иванов обясни, че това не е първият път, когато обществена поръчка пропада по технически прични. "Единственият участник е нарушил основен критерий. Очевидно има грешка в пресмятане на ресурсите от страна на МЗ. Или трябва да се заложат повече средства, или да се намалят техническите спецификации. Критериите са завишени за сметка на по-ниска цена в обществената поръчка", разкри той. И допълни, че ако експертна група прекрои грешките в обществената поръчка би могло да се изчистят критериите.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.