ПП и БСП поискаха да бъде внесен нов, а не да бъде удължаван старият

Сблъсък в парламента за това с какви пари ще влезе държавата в новата 2023 година. „Продължаваме Промяната” и БСП поискаха кабинетът да внесе нов бюджет, вместо продължаване на досегашния. Срещу тях се изправиха от ГЕРБ и ДПС. На този фон Народното събрание осъмна с пореден протест - синдикатите отново поискаха скок на минималната заплата.

НС отхвърли декларацията на ПП за внасяне на нов бюджет за 2023 г.

„Продължаваме Промяната” обърна дневния ред с искане да бъде приета декларация и Министерският съвет да внесе нов бюджет за 2023 г. Премиерът и финансовият министър не дойдоха в парламента, въпреки поканата, която депутатите им бяха отправили.

Партиите скочиха една на друга заради плаващите мнозинства и по темата дали редовен или служебен кабинет трябва да внесе нов бюджет.

На четвъртия час напрежението се покачи още повече. От едната страна застанаха ГЕРБ и ДПС, от другата - ПП и БСП. „Давате ли си сметка колко сте несъстоятелни?”, попита Десислава Атанасова от ПГ на ГЕРБ-СДС. Тя нарече внесената от ПП декларация за нов бюджет „абсолютна загуба на време”. „За 60 дни показахте абсолютна политическа импотентност - не можете да направите правителство”, каза в отговор съпредседателят на ПП Кирил Петков. Според Корнелия Нинова пък президентът Румен Радев е заложил капан, в който ГЕРБ и ДПС са паднали.

След близо 5 часа дебати последва гласуването. Предложението за внасяне на нова план-сметка за 2023 г. не беше прието.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.