Общественият съвет към ЦИК ще продължи да съществува, дори да не е под това име, категорична е тя

Искахме да не се допуска сумиране на хартиените и машинните резултати в общ протокол, което вече доведе до обърквания. Сега отново ще има този недостатък - преброителите ще сумират резултатите и това дава възможност за грешки и манипулации. Това каза за "Твоят ден" Цветелина Пенева, председател на Обществения съвет към ЦИК.

"Дори да няма Обществен съвет към ЦИК, ще продължим да работим като организации както досега. Форматът, по който ще бъдем обединени, няма значение. Ще продължим да се събираме, да споделяме мнение и да произвеждаме анализи и становище. Може би нашето мнение не се харесва на някой, може би на ЦИК", посочи Пенева. 

Общественият съвет към ЦИК: Някоя институция не желае да чува нашия глас

Според нея съветът дава препоръки по оптимизацията на процеса на изборите. "Ще наблюдаваме честността и прозрачността на изборния процес. Ние не получаваме възнаграждения, отделяме от свободното си време, за да работим за обществения интерес. Главният недостатък на машинното гласуване е притеснението на някои избиратели от гласуването така. Затова приканвахме да има обучение. Доверието в технологията на преброяване също е проблем и се бори с извадково броене пред наблюдатели и медии. Може да се опрости и протоколът", смята тя.

По думите ѝ с новите поправки в ИК машините дефакто стават принтери. "Машините елиминират недействителните бюлетини. 665 000 недействителни бюлетини имаше на местните избори през 2019 г. Ако общият процент беше 15 за всички общини, то в 208 от 265 той надхвърляше средния за страната. В Борован този процент беше стигнал близо 30, това е нещо скандално", предложи Пенева.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.