Търси се решение за глобите на хората от с. Пролеша

Предстои строежът на АМ „Хемус” да бъде разгледан в парламента. Това заяви в ефира на „Твоят ден” на NOVA NEWS регионалният министър Иван Шишков.

„АМ „Хемус” не може да е готова до 2024 г. Филмът беше много дълъг и асфалтът беше много къс. Имаше голямо говорене. Сега ситуацията е променена не толкова драстично, колкото ни се иска. Лотове 4, 5 и 6 лот не са започнати. За лотове 7 и 8 имаме ясна концепция, с лот 9 сме изчистили нещата. Абсурд е да мислим, че АМ „Хемус” ще е завършена до 2024 г.”, каза Шишков.  

„Надявам се да се намери юридическа формула, в рамките на която да има решение за огромните глоби на хората от село Пролеша, които не са знаели, че дължат винетка за пътуване. Действията, които ще предприемем, са в рамките на позволеното от закона. Започнах да работя с юристи да бъдат намалени актовете, те не могат да бъдат отменени”, коментира още Шишков.

Логично е за главен път извън обхвата на София да се плаща винетка, уточни той.

"Хората не са знаели, че дължат винетка и са получили глоби за хиляди левове. Ще намерим решение на проблема", заяви служебният регионален министър.

Относно думите на адвокат, че целият проблем идва от непълно решение на МС и могат да го допълнят със задна дата, Шишков смята, че проблемът не е в решението, а в „разваления телефон”.

„Пролеша е извън рамките на Столичната община. Знакът за винетки е на разклонението на Божурище. Проблем в решението на МС тогава аз не виждам. Единственият проблем е начина, по който е извършена комуникацията с хората. Хората остават с грешното впечатление, че няма да плащат винетки. Лошото е, че говоренето в онзи момент на политиците, е че няма да се плаща винетка до Пролеша”, обясни случая Шишков.

„Несправедливо е хора да бъдат глобявани несъразмерно. Те са прави – ако са знаели, цената на винетката е многократно по-малко от глобите. Защо хората не са информирани на време. Когато е направена системата на сайта на АПИ липсва автоматична система, която да сигнализира кога един шофьор има глоба”, каза регионалният министър.

За изграждането на тунел под прохода „Петрохан” и предложение за концесия за тунел под Петрохан той каза, че идеята за концесия е на база колко още тунели и магистрали трябва да направим.

„С темповете, с които строим тази инфраструктура, очевидно ще имаме проблем следващите 10 г. да живеем спокойно”, каза Шишков и уточни, че се предлага скоростен път, който да бъде със 70 км по-къс от това, което сега държавата инвестира. „Той ще облекчи сливането с АМ „Хемус”.  Всеки, който ще си плати, ще спечели, защото ще измине 70 км по-кратък път”, каза министърът.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.