Борисов отрече да е разговарял с Румен Радев

Днешният ден донесе ново политическо противопоставяне и разделителни линии. Продължават скандалите всеки срещу всеки, съпроводени с обвинения и обидни квалификации на тема има ли сътрудничество между ГЕРБ и президента Румен Радев.

Темата стана повод и за изненадващо включване на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов в ефира на NOVA. За да отрече отново тезата за чести негови срещи с президента. Недоволен от въпросите, Борисов дори обвини водещите на „Здравей, България”, че са като „адвокати на „Продължаваме Промяната”.

Василев: Свидетели сме на синхронизиран дует между президента и Бойко Борисов

Лидерът на ГЕРБ отвори фронт и срещу Корнелия Нинова, която „не му благодарила за подкрепата за хартиената бюлетина”. От думите му се разбра също, че ако  президентът наложи вето на Изборния кодекс, ГЕРБ може да го подкрепят.

Новите престрелки между „Продължаваме Промяната” и ГЕРБ започнаха в ефира на „Здравей, България”. Поводът станаха думи на Радостин Василев, че служебната власт назначава кадри на ГЕРБ на ръководни позиции в държавата. С това те подкрепиха тезата си за съвместни действия между ГЕРБ, президента и служебния кабинет. Последва остра реакция от Борисов, който в ефира на NOVA отрече да  работи в синхрон с тях.

След репликата на Асен Василев за срещи между Борисов и Радев, последва нова атака от „Продължаваме Промяната”. Този път с примери за конкретни назначения във властта.

„Шефът на тол системата е човекът, който помагаше на пиарката на ГЕРБ тогава да респектират лицата, които се осмелиха да посетят един контрапротест на ГЕРБ”, обясни Радостин Василев от ПП.

Борисов: И по телефона не съм говорил с Радев. Той е най-големият ми опонент, а ПП са аматьори

В ефира на „Здравей, България” Деница Сачева отрече Бойко Борисов и държавният глава да координират политиките си. „Няма такива срещи, няма и причина да има такива срещи”, заяви тя.

Въпросите към Сачева доведоха до извънредно включване в ефир на лидера ѝ Бойко Борисов.

„Виждам как се опитвате да измъчвате г-жа Сачева с въпроси, които тя няма как да знае. Радев е най-големият мой опонент. Те са аматьори. Когато Асен Василев ви каже „Добър ден!”, може спокойно да си пуснете лампата. Аз по телефона не съм разговарял с Румен Радев”, посочи Борисов.

Въпрос за конкретно назначение в тол системата изостри тона. „Темелков… имаше такъв, но той…е толкова във 20-ото ниво на управленските нива на ГЕРБ. Вие в момента затъвате с тези въпроси, за да защитавате лъжеца Василев. Лъжецът Василев вчера е казал, че аз и Радев сме в координация. А вие ми говорите за някакъв си Георги Темелков”, обърна се към водещите на „Здравей, България” Борисов.

Радев след критиките от Василев: Беше грешка, че допуснах такива хора да откраднат надеждите за промяна

Малко по-късно последва извинение във Facebook. Но и обвинения към водещите на сутрешния блок по NOVA. „Извинявам се за малко повишения тон по NOVA, но те се държаха като адвокати на партията на Промяната и нападаха Деница Сачева с въпроси, които тя няма как да знае”, посочи лидерът на ГЕРБ.

„Това услужливо поднасяне на новини, поднасяне на събития и за това сутринта се включих, не че е правилно, но не можех да гледам как се издевателства над Деница Сачева”, добави Борисов.

След думите на лидера на ГЕРБ, NOVA Broadcasting Group заявява, че винаги се  придържа към най-високите професионални стандарти на независимата журналистика и безпристрастното отразяване на събитията. 

Борисов за пореден път отрече синхрон с президента и служебната власт. „Като атакуват служебното правителство партията на Промяната с лъжи, опитват се с лъжа да ни вкарат и нас в този разговор и да излезем лоши. Всеки ден им давам пример, ние в ГЕРБ мутри нямаме, шарлатани, шанаджии и подобни са на друго място”, уточни Борисов.

Реакцията на „Продължаваме Промяната” дойде от кулоарите на парламента. „Последните 24 часа видяхме един доста добре синхронизиран дует между г-н Борисов и г-н Радев, който не мисля, че изненадва българските граждани. Така че стана очевидно – нека така да кажем и за слепите”, посочи Асен Василев от ПП.

Репликата на Василев визира изказването на Радев, че е бил първият излъган от „Продължаваме Промяната” и че партията им е  „шарлатания”. Василев остана лаконичен по въпроса имат ли доказателства за твърденията си за срещи Радев - Борисов. „Не ходя да им светя”, каза само той. 

Кирил Петков посочи конкретна причина за влошените отношения с президента - Българската банка за развитие. Радев не влезе в конкретика. „Държа на принципите, държа да има истина в отношенията”, подчерта държавният глава.

Критика към „Продължаваме Промяната” дойде и от бившия им коалиционен партньор Слави Трифонов. С пост във Facebook лидерът на „Има такъв народ” твърди, че Асен Василев и Кирил Петков са наистина шарлатани и изброява конкретни примери, сред които обществената поръчка за медицинските хеликоптери, двойното гражданство на Кирил Петков и други.  

Коментарът на Нинова

Лидерът на БСП Корнелия Нинова се включи по темата с „Продължаваме Промяната” и отношенията им с президента. Според нея Петков и Василев не били плод на доверие, а на премислен план на държавния глава.

„Познавам Радев, той не е от доверчивите”, написа Нинова в профила си във Facebook. Тя каза, че техният проект е изпълнил две от три поставени задачи - оглавили са протестите срещу ГЕРБ и са разбили БСП като алтернатива на партията на Борисов. Третата задача в плана на Радев била да управлява през тях, защото президентската институция „му била тясна”. След като това не се случило, държавният глава свалил правителството, пише Нинова.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.